Els pisos de lloguer social que es construeixin a Terrassa tindran menys places d’aparcament.
L’obligació de vincular una plaça d’aparcament a cada habitatge, com a mínim, “comporta la previsió d’unes reserves que resulten excessives en relació a les necessitats reals” dels col·lectius destinataris de l’habitatge social; gent gran, joves amb necessitat d’emancipació o famílies amb recursos econòmics limitat. A més, l’índex de motorització (xifra de vehicles privats per habitant) “es va reduint progressivament”. Aquests són dos dels arguments emprats pel govern municipal per fonamentar la seva intenció de modificar el POUM (Pla d’Ordenació Urbanística Municipal) per tal de reduir el número de places d’estacionament en els aparcaments comunitaris dels blocs de pisos d’habitatge protegit destinats a lloguer. La proposta anirà al ple municipal i ha estat aprovada aquest dilluns en la Comissió Informativa de Territori i Sostenibilitat.
La previsió actual estableix una plaça o una plaça i mitja, en cas que l’habitatge tingui una superfície compresa entre els 70 i els 120 metres quadrats. És una proporció massa alta i provoca “un encariment dels preus, tant del lloguer com del cost d’execució de l’edifici”, diu l’Ajuntament. La modificació puntual del POUM té l’objectiu d’ajustar “les reserves d’aparcament pers als pisos protegits en règim de lloguer”.
Així, l’excés de places serà també una causa d’exempció o reducció amb aquests dos criteris: si la reserva d’aparcament comportés la construcció de dues plantes o més i si resulta impossible encabir-hi almenys 10 places de pàrquing degut a la superfície ocupable en planta soterrani o per la seva geometria. O sigui, com explica el govern municipal: en una promoció petita, on no hi hagi capacitat per construir ni 10 places, no serà obligatori fer-ho.
Suspensió
La revisió del pla general en aquests punts rebaixarà els requeriments per crear aparcaments comunitaris. Carles Caballero, regidor d’Urbanisme, ha destacat la finalitat última d’una decisió política: facilitar la promoció d’aquests habitatges, fent menys cara la seva construcció i, per tant, el seu lloguer. Marc Armengol, regidor del PSC, ha suggerit l’ampliació de la mesura a la resta de promocions d’habitatge de protecció oficial. En la seva rèplica, Lluïsa Melgares, tinent d’alcalde de Territori, ha subratllat la intenció primordial de fer minvar el preu de lloguer.
La tramitació del canvi en el POUM comportarà la suspensió de llicències fins a l’aprovació definitiva de la modificació, però només en els casos de promocions que es vulguin ajustar a l’alteració. Aquelles que s’adaptin al pla vigent ara mateix sí que podran obtenir aprovació municipal. La proposta va ser aprovada amb els vots favorables dels socis de govern (Tot per Terrassa i Esquerra) i amb les abstencions del tres grups de l’oposició.