Terrassa

Un mural per homenatjar la contribució de deu dones a la ciutat de Terrassa

Un mural a la façana del Centre Cívic Montserrat Roig reconeix la trajectòria vital de deu dones que han deixat marcada la seva empremta feminista a la ciutat

/ Nebridi Aróztegui

Un homenatge en forma de mural. Terrassa ha inaugurat aquest dimecres un mural a la façana del Centre Cívic Montserrat Roig que retrata deu dones que durant la seva trajectòria vital, tant per vocació i activisme com per professió, han contribuït a fer de Terrassa un municipi més feminista.

L’artista urbana Andrea BToy, coneguda per pintar amb spray retrats de dones arreu del món, ha estat l’encarregada de plasmar els deu rostres sobre la paret. “És un pas més per feminitzar la ciutat, promoure les polítiques de gènere i generar espais feministes i referents per a les noies de Terrassa”, ha expressat Núria Marín, regidora de Polítiques de Gènere.

Les deu dones han treballat des de l’anonimat durant tota la seva vida per contribuir a la transformació social de la ciutat, i inclús més enllà. Són Joana Biarnés Florensa, Ana Serrano Ávila, Francisca Redondo Cubero, Carmen Aguilar Moreno, Cándida Rodríguez Ruiz, Araceli Ramírez Maqueda, Alba Nos Melich, Fina Fontanals Sáez, Carmen Sánchez Ruiz i Dolores Viciana Sánchez.

Algunes d’elles són difuntes, i han comptat amb les paraules d’homenatge de familiars, entitats i grups municipals que les han escollit per formar part del mural, acompanyades de la Comissió 8 de març. Totes elles han sigut dones populars al seu barri i al conjunt de la ciutat, creant consciència feminista i organitzant actes de suport per al col·lectiu.

Anna Serrano, presidenta del Col·lectiu de Dones Montserrat Roig del Centre Cívic Maria Aurèlia Capmany i un dels deu rostres representats, ha destacat la seva sorpresa envers l’elecció: “Mai t’esperes que t’escullin, veure la teva cara plasmada a la paret…Estic molt emocionada, però penso que s’haurien de reconèixer moltes més dones de Terrassa”, ha destacat, plantejament que han seguit Alba Nos i Cándida Rodríguez.

“Terrassa és una ciutat capdavantera en associacionisme femení; totes les parets podrien estar plenes de rostres de dones. Seguirem treballant sense parar perquè Terrassa sigui una ciutat cada cop més feminista”, ha afegit Alba Nos. Cándida Rodríguez ha continuat: “Faig extensiu aquest reconeixement a tots els col·lectius. Tot i no començar dins les organitzacions i no estar preparades, hem fet tot el que hem pogut. Aquest és el meu barri i el meu centre cívic, i per tant no em pot fer més il·lusió ser reconeguda aquí. Les noves generacions de dones encara estan més preparades, i per tant podran fer-ho molt millor”, ha destacat.

La iniciativa va ser presentada per la plataforma Feministes Terrassa al ple de setembre de 2021 i aprovada per unanimitat. A partir d’ara, tothom qui passi per davant del Centre Cívic veurà les deu dones, que esperen que siguin “clars exemples per a les futures generacions”.

FOTOS | Inauguració del Mural de Dones a Terrassa

Un mural per homenatjar la contribució de deu dones a la ciutat de Terrassa
To Top