Els problemes de salut mental seran la principal causa de discapacitat al món al 2030. Segons estima l’Organització Mundial de la Salut, el 25% de la població mundial pateix o patirà al llarg de la seva vida un trastorn de salut mental. El 12,5% de tots els problemes de salut el representen els trastorns mentals; mentre que l’1% de la població desenvolupa alguna forma d’esquizofrènia. El 50% dels problemes de salut mental en adults comencen abans dels 15 anys, i el 75% abans dels 18.
L’Ajuntament de Terrassa se suma a la commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra el 10 d’octubre, amb l’organització, juntament amb la Taula de Salut Mental de Terrassa, de diverses activitats centrades en sensibilitzar la societat i eliminar l’estigma sobre aquest tipus de malalties.
El dilluns dia 10 d’octubre a les 19.30 hores se celebrarà l’acte institucional de commemoració de l’efemèride. Hi participaran el Club Social Ègara, Aide, Activament, Salut Mental Terrassa i Minerva amb la lectura d’un manifest i diverses accions de conscienciació sobre tabús en salut mental. A més, la façana de l’Ajuntament de Terrassa i el monument de la Dona treballadora s’il·luminaran de verd.
Entre altres activitats, el mateix dia, el Club Social Ègara realitzarà una dinàmica de reflexió sobre salut mental i comunitat a la seva seu (Parc Guernika, 3) de les 15.30 a 17.30 hores, i el Centre Cívic Alcalde Morera (pl. Can Palet, 1) acollirà a les 17 hores la xerrada “Doctor/a no puc dormir”. sobre la qualitat del son en persones adultes, a càrrec de l’infermera Esther de la Fuente i la referent de benestar emocional i comunitari del CAP Sud de Mútua de Terrassa, Susanna Navarro.
Sota el paraigües del Pla Local de lluita contra l’estigma, que es va presentar públicament al maig del 2021, s’organitzen també altres activitats com “Stop Estigma”, una exposició itinerant amb imatges reals que contradiuen els principals estigmes que pateixen les persones amb trastorn mental sever, organitzada per les Llars Residència Triginta i la Casa Marqués de Salut Mental de la Fundació Vallparadís de Mútua de Terrassa. Es podrà veure del 10 al 16 d’octubre a l’edifici docent de MútuaTerrassa; del 17 al 23 d’octubre al casal cívic de Sant Pere; i del 24 al 30 d’octubre a la Biblioteca Central.
A més, el mateix dia 10 d’octubre, la Biblioteca del Districte 4 (c. Infant Martí, 183) acollirà a les 18 hores l’última sessió preventiva sobre l’impacte dels entorns digitals del grup motor del Pla Local de Drogues de Terrassa.
Terrassa s’adherit també a la campanya de sensibilització “No és culpa meva” impulsada per l’entitat Obertament amb l’objectiu que les persones joves puguin parlar sense embuts sobre la salut mental, superant la barrera de l’estigma per tal que es puguin normalitzar els problemes de salut mental i demanar ajuda quan sigui necessari. Des de l’Ajuntament s’han enviat pòsters de la campanya a tots els centres d’educació secundària públics i concertats de la ciutat perquè els pengin en llocs visibles i generar debat entre els i les adolescents. En el marc de la iniciativa, també es fomenta que la temàtica de salut mental es pugui tractar des de les tutories dels centres educatius.
A més, a finals de mes es convocarà un concurs per triar el logotip de la Taula de Salut Mental de Terrassa.