Terrassa

L’amfiteatre del parc de Sant Jordi tornarà a acollir espectacles

L’Ajuntament ha aprovat la memòria de la reforma de l’espai, que va funcionar fins als anys 90 i des de llavors s’ha anat deteriorant

L’amfiteatre del parc de Sant Jordi va esdevenir un dels escenaris de carrer més populars i emblemàtics de la ciutat. Avui presenta un estat de deteriorament important / alberto tallón

L’amfiteatre del parc de Sant Jordi podrà tornar a acollir activitats i espectacles de petit format. L’emblemàtic espai, que es va construir als anys 60 i va caure en desús tres dècades després, fa anys es deteriora de manera progressiva. Ara podrà tenir una segona vida.

L’amfiteatre està en desús des de fa anys / Alberto Tallón

L’Ajuntament de Terrassa ha aprovat inicialment aquest 8 d’agost la memòria de la reforma de l’amfiteatre, que en aquest moment es troba en exposició pública. S’ha obert el termini de 30 dies per presentar al·legacions.
L’objectiu és, confirmen des de l’administració municipal, que l’equipament a l’aire lliure recuperi la funció per a la qual va ser concebut i que va convertir l’escenari del parc de Sant Jordi en un popular teatre de carrer.
Si no es presenten al·legacions, la memòria quedarà aprovada definitivament a finals de setembre, moment en què es podrà licitar la redacció del projecte. En aquest moment no hi ha un calendari per a l’execució de les obres, tot i que la voluntat municipal és clara en el moment d’aprovar la memòria del projecte.

Molt deteriorat

L’amfiteatre està situat a l’extrem sud del parc de Sant Jordi, a la fondalada del torrent del Batlle, just al darrere de la zona de jocs infantils. En aquest moment és l’únic espai a l’aire lliure en desús del recinte enjardinat, tot i tractar-se d’un dels pocs escenaris a l’aire lliure amb càrrega històrica de la ciutat.

La memòria preveu una intervenció integral a l’amfiteatre, que ha de permetre rehabilitar les grades, l’escenari i els vestidors. La primera estimació sobre el cost de les obres és de 96. 606,44 euros i s’executaran en un termini de tres mesos.

La memòria de la reforma de l’amfiteatre preveu retirar la vegetació de les grades i sanejar la superfície, impermeabilitzar-la i assegurar les tanques per evitar caigudes a les zones de més altura. Es repararan les esquerdes de l’esructura i es pintarà de nou.

Les grades de l’amfiteatre /Alberto Tallón

Pel que fa a l’escenari, es recuperarà per acollir activitats i programacions. També es netejarà la superfície i es faran treballs d’impermeabilització, es pintaran els pilars i la paret de la pèrgola. La paret del fons de l’escenari està “decorada” actualment amb diversos grafitis. Està previst sanejar el pati de l’orquestra i reparar els esglaons de pujada a l’escenari.

La rehabilitació de l’amfiteatre contempla també la recuperació dels antics vestidors, un espai de 52 metres quadrats molt deteriorat. La memòria preveu la reconstrucció de les divisions interiors de l’espai per als actors i l’adequació dels sanitaris, a banda de reposar extintors i actualitzar les instal·lacions d’aigua, llum, emergència i evacuació.

La recuperació de l’amfiteatre del parc de Sant Jordi arriba en un moment de reactivació tant de l’espai enjardinat, com de l’activitat cultural al carrer. El tram sud del parc de Sant Jordi s’ha consolidat com un espai per a les activitats infantils i també de restauració.

El parc de Sant Jordi és un dels escenaris de la Fira Modernista i de la Festa Major. Durant les restriccions imposades per la pandèmia, també ha acollit els concerts de la Jazz Cava.
Pel que fa a l’amfiteatre, va acollir anys enrere, entre d’altres, els espectacles de cabaret de nit i matinada de la Festa Major de Terrassa (La nit golfa), amb artistes del gènere i de renom, entre ells el mític Angel Pawloski.

Un espai projectat l’any 1969

El projecte de construcció de l’amfiteatre del parc de Sant Jordi és de l’any 1969. La memòria del projecte original preveu la construcció d’un amfiteatre a l’aire lliure per acollir activitats culturals i de lleure. Havia de tenir un aforament per a mil persones, però finalment es va quedar en 644 localitats donat que es va deixar d’executar una part del projecte. L’any 1988 es va tornar a intervenir per condicionar-lo de cara a la Festa Major. L’espai va continuar funcionant els anys 90 com a escenari popular a l’aire lliure, fins que va deixar d’acollir activitats. Ara, l’amfiteatre suma dècades d’inactivitat i deteriorament. La vegetació s’ha apoderat de la instal·lació i el pas del temps ha malmès les grades, l’escenari i els vestidors.

L’amfiteatre del parc de Sant Jordi tornarà a acollir espectacles
To Top