Ara fa un any i un mes de la iniciativa per donar un empenta a la recuperació del mític Teatre Regina del Centre Cultural El Social de la Font Vella. El Social havia començat a fer les obres l’any 2012 però amb fases per la falta de pressupost. Després de converses amb l’Ajuntament, es va aconseguir que l’administració municipal fes una aportació important (500.000 euros) amb la qual es garantia l’acabament dels treballs.
El Social va posar data per a la inauguració del nou teatre i la feia coincidir amb Nadal amb el centenari de la representació d’“Els Pastorets”. Cap al mes de novembre, però les obres es van aturar. En una revisió tècnica dels bombers es va determinar que la sortida de fums no s’ajustava a la normativa i s’havia de construir una de nova i de més capacitat, fins a 25 metres, amb la qual cosa calia refer el sostre.
Des d’aleshores fins ara s’ha treballat per replantejar el projecte d’execució que, finalment, s’ha tancat amb un import addicional de 200.000 euros. Un sobrecost que ha obligat El Social a moure fitxa per cercar aportacions econòmiques. El president de l’entitat, Ricard Figueras, ha avançat que “tenim el suport d’una fundació de Terrassa que està disposada a col·laborar i seria la solució per reprendre les obres”.
Figueras ha preferit no revelar el nom del nou soci econòmic. “Estem pendents d’una reunió a tres bandes amb la fundació i l’Ajuntament que es farà aviat, com a màxim dues setmanes. I confiem que es pugui anunciar la bona notícia i que sigui la definitiva perquè tenim un gran interès a tenir el nou teatre”.
Si les coses van bé i no es torcen, El Social estima que les obres podien finalitzar a finals d’any i fer la inauguració per les festes de Nadal d’enguany. “Amb el nou calendari seria un any de demora, però, per fi, hauríem recuperat l’equipament i els primers a fer l’estrena serien ‘Els Pastorets’”, ha afegit Figueras.
El projecte del nou Teatre Regina és una vella aspiració d’El Social i també de molts terrassencs que n’han estat usuaris. L’entitat i totes les juntes han fet mans i mànigues durant anys per reobrir el teatre. El primer projecte d’obres va començar l’any 2012 i s’ha anat executant per trams en funció de les possibilitats econòmiques. Els recursos venien de la campanya d’apadrinament de butaques, de les aportacions dels socis i de subvencions de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona.
En aquests moments, hi ha tota l’estructura feta, la platea i la caixa escènica, i les instal·lacions elèctriques, d’aigua i climatització. Queden els treballs d’equipar la sala amb les butaques, que estan comprades i pagades, i de la cabina de so i llums, i els de pintura. I ara caldrà fer les sobrevingudes, que són les del sostre i la sortida de fums, motiu pel qual s’ha hagut de demanar una llicència d’obra nova. Amb tot es calcula que el projecte final podria ascendir a 1.700.000 euros, dels quals 500.000 corresponen a l’Ajuntament i 200.000 a la fundació terrassenca que, de moment, és a l’anonimat.
340 localitats
El nou Teatre Regina s’ha concebut com un teatre clàssic, a la italiana i amb un aforament de 340 localitats. Quant a l’ús tindrà una particularitat i és que serà compartit amb l’Ajuntament en contrapartida a la seva aportació econòmica. Així, l’Ajuntament podrà disposar de la sala en un 50% del temps durant trenta anys. El vol destinar a creacions i residències artístiques perquè ara es troben que el Teatre Principal, únic de titularitat municipal, té molta demanda i moltes companyies i artistes han de marxar fora de la ciutat per desenvolupar els seus projectes.
Amb l’obertura d’aquesta sala, Terrassa ampliarà els seus espais escènics al bell mig de la ciutat on també hi ha els teatres Principals i l’Alegria, l’Auditori Municipal i La Fundació del Centre Cultural (LaFACT). Un altre de les entitats de pes que compta amb teatre propi és el Casal de Sant Pere amb la sala Crespi, un escenari de projecció del millor teatre amateur amb el premi Ciutat de Terrassa i amb la programació de temporada. També té al Ballet Contemporani de Barcelona en residència.
Els orígens
El Regina que s’obrirà a la ciutat es va estrenar com a cinema l’any 1963 i va tancar vint anys després per convertir-se en una sala de bingo, que també va desaparèixer. Va obrir com a sala de projeccions de cinema, encara que també hi feien teatre i concerts perquè era un espai que permetia més funcionalitats. El cinema, com el teatre, ha estat un referent de l’entitat. En la primera disciplina artística, El Social ha jugat un paper destacat en la història del cinema a la ciutat.
Cal recordar el mític Socialet, al carrer del Racó, on es projectaven pel·lícules fora del circuit comercial. Allí també van començar les “17 hores de cinema”, que després han tornat amb “12 hores fantàstiques” al Cinema Catalunya.
Més enllà del cinema, El Social és una entitat històrica de la ciutat i compte amb seccions consolidades com el grup de teatre i l’esbart, la coral i l’artística. Des del teatre és un referent la posada en escena d’“Els Pastorets”, una representació tradicional de les festes de Nadal que és tot un signe d’identitat per moltes sagues familiars de Terrassa. I també és l’entitat capdavantera en altres actes clàssics de Nadal com la cavalcada de Reis i de la implantació de la figura del patge Xiu-Xiu. El Social és també un espai del clàssic joc del quinto amb molts adeptes i participants. I cal dir que el quinto és també una font d’ingressos per mantenir l’entitat.