Terrassa

Una nova avinguda ja feta, però sense estrenar

L’avinguda de les Arts, a Poble Nou, està pavimentada, senyalitzada, amb mobiliari urbà, però la circulació integral per aquesta via continua tancada, sembla que per incidències al clavegueram. L’Ajuntament negocia amb els promotors la seva obertura

Imatge de l’avinguda de les Arts, a Poble Nou-Zona Esportiva, ja urbanitzada en el marc del projecte de Can Colomer / lluís clotet

L’avinguda de les Arts està acabada en la seva superfície, urbanitzada, amb paviment, arbres, senyals, semàfors, fanals, ja col·locats en el seu lloc. Però continua tancada al trànsit i el veïnat reclama que s’obri ja. Segons l’Ajuntament, el motiu del tancament són unes incidències en les clavegueres que ha de resoldre l’empresa promotora de les obres de Can Colomer, amb la qual el consistori negocia una ràpida obertura de la circulació. I espera que ja es pugui circular per aquest eix abans que acabi el 2022.

Si hom va en vehicle per l’avinguda de Béjar i vol accedir, com es feia abans, a la carretera de Rellinars pel recorregut natural, directe, no pot fer-ho. Ha de girar a l’esquerra. Els més, giren després a la dreta pel carrer d’Eduard Marquina, després pel d’Adra i llavors sí, el camí desemboca a la carretera de Rellinars. És a dir, els vehicles han d’endinsar-se a Poble Nou-Zona Esportiva. Per què? L’accés en el que era carrer de Terque, ara anomenat avinguda de les Arts en aquest tram, està tallat per obres? Ja no hi ha obres visibles allà. N’hi havia, però els treballs van acabar fa mesos i l’avinguda està urbanitzada, però continua tallada al trànsit.

La nova avinguda mesura gairebé un quilòmetre entre la ronda de Ponent i la carretera de Rellinars. Les voreres, ja pavimentades, són amples, d’almenys 6,5 metres. Els fanals estan instal·lats, i els arbres, plantats. Estan posats els semàfors i els senyals de trànsit, i està acabada la mitjana de separació de tots dos sentits. La calçada, d’un carril per sentit (la resta de l’espai està destinat a places d’estacionament), ofereix una imatge perfecta. Alguns embornals, però, estan tapats per fulles.

Just davant, però en direcció a Can Bogunyà, en direcció contrària al nucli urbà, sí que es veuen els vials asfaltats anys enrere, quan les obres d’aquest sector es van paralitzar. La primera pedra es va col·locar el juny del 2009. El projecte va quedar en no res. Però l’avinguda de les Arts és nova. Des de Béjar, una tanca metàl·lica tanca el pas als vehicles als quals dirigeix a l’esquerra. El mateix passa en l’altre sentit, des de la carretera de Rellinars. Només es permet l’entrada a l’avinguda en sentit Béjar des del carrer de Terque, el d’Abrucena i el d’Adra. Les tanques metàl·liques estan obertes per als vianants, tot i que un cartell petit, amb prou feines visible, adverteixi que està “prohibit el pas de vianants”.

Recepció

Què passa llavors? Les obres del nou sector de Can Colomer-Fase 2 van començar l’octubre del 2020, amb data de finalització el setembre del 2021. El projecte d’habitatges incloïa la urbanització a càrrec dels promotors, una junta de compensació, però l’Ajuntament afirma que encara no ha recepcionat l’obra, ni tan sols parcialment.

Al govern municipal li consta que l’obertura de l’avinguda està trigant més a causa d’uns problemes en la xarxa de clavegueram que ha de resoldre la companyia promotora, però alhora el consistori assegura estar en negociacions amb l’empresa per permetre com més aviat millor la circulació allà tot i que s’hagin de dur a terme les reparacions del clavegueram. Aquests treballs sobrevinguts es podrien realitzar en el subsol, sense afectar la circulació, diu l’administració local. L’Ajuntament està tramitant la recepció parcial de l’obra a l’espera que l’empresa accepti les condicions proposades. S’ha fixat com a termini màxim final d’any.

Els veïns demanen ja la normalització de la via

“Volem que la situació es normalitzi”, diu Cesáreo Avellaneda, responsable d’Urbanisme de l’Associació de veïns de Poble Nou-Zona Esportiva: “L’obertura serviria per descongestionar la carretera de Rellinars. No entenem per què l’avinguda es va obrir a la circulació en tots dos sentits fa uns mesos. Fins i tot hi passava l’autobús. I al cap de deu dies, es va tornar a tancar el pas cap al nord”.

To Top