Diners

Kreios Space rep 20.000 euros del projecte europeu Galàctica

L’empresa emergent creada per estudiants de l’Eseiaat busca captar 2,5 milions d’euros i tenir el 2024 el primer sistema completament funcional de propulsió elèctrica per a satèl·lits que operen en òrbites baixes

L’empresa emergent Kreios Space, fundada per set estudiants de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aerospacial i Audiovisual de Terrassa (Eseiaat) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) en el marc del programa Emprèn UPC, ha estat una de les 46 pimes europees seleccionades (d’entre 146 propostes) pel projecte Galactica de la Unió Europea (UE), que impulsa solucions innovadores amb aplicació en els sectors tèxtil i aeroespacial. L’empresa rebrà 20.000 euros que serviran per impulsar-ne la seva incubació empresarial i mentoria.

El projecte Galactica és un consorci interregional que involucra vuit països de la UE on participen vuit clústers d’innovació dels sectors de fabricació avançada, aeronàutica/aeroespacial i tèxtil, una xarxa d’inversors, i una incubadora i acceleradora d’empreses. Galàctica inclou el programa Pioneer Acceleration, que ha seleccionat Kreios Space amb aquest finançament de 20.000 euros.

Kreios Space és la primera empresa emergent d’Espanya centrada a desenvolupar un nou sistema de propulsió elèctrica per a satèl·lits que operen en òrbites baixes. La solució amb la qual treballen, coneguda com a ABEP (de l’anglès, Air-Breathing Electric Propulsion), amb motors de font d’helicó (HTP), és sostenible, completament elèctrica i no genera brossa espacial ni necessita combustible fòssil. Gràcies al projecte dels sis estudiants de l’Eseiaat serà possible accedir per primera vegada a les òrbites terrestres molt baixes, anomenades VLEO, la qual cosa té avantatges significatius per a les operadores espacials, com ara que els satèl·lits puguin orbitar més a prop de la Terra i, per tant, puguin obtenir imatges amb més alta resolució i aconseguir optimitzar significativament els sistemes de telecomunicacions.

“Ens hem marcat l’objectiu d’acabar el primer sistema ABEP completament funcional per a l’any 2024. Per això, hem d’aconseguir captar una inversió de 2,5 milions d’euros a les dues properes rondes d’inversió que tenim previstes. Actualment, estem a la primera ronda i ja estem tancant col·laboracions amb diferents entitats per al testeig i el desenvolupament conjunt de missions en un entorn aeroespacial real”, comenta l’estudiant de l’Eseiaat Adrià Senar, cofundador de Kreios Space.

Pel que fa al funcionament del sistema de propulsió en el que treballen els estudiants, Senar explica que “es basa en una idea simple, però el desenvolupament de la tecnologia i l’execució són complicats”. El motor s’alimenta de l’aire atmosfèric i de l’energia solar. “De fet, la tecnologia de motors HPT s’experimenta des de fa anys en institucions científiques d’arreu del món en col·laboració amb empreses, però nosaltres creiem que és factible utilitzar-la amb aire atmosfèric, sense combustible”, diu.

Kreios Space ja havia rebut anteriorment altres reconeixements com ara el premi al programa d’acceleració Barcelona Activa 2022 i el premi europeu Hackathon 2021. Així mateix, va rebre un dels premis del concurs Explorer 2021 impulsat pel Banc Santander i que a la UPC es desenvolupa en el marc del programa Emprèn UPC. A més, ha estat una de les iniciatives de negoci presentades al 4YFN 2022, que va tenir lloc en paral·lel a l’edició del Mobile World Congress (MWC Barcelona).

Els fundadors de KreiosSpace i estudiants de l’Eseiaat són Max Amer Viñas, Adrià Barceló Gregoriano, Iker Blanco Bravo, Francisco Boira Gual, Francisco Bosch Lloveras, Jan Mataró Núñez i Adrián Senar Tejedor.

Innovant en el món dels satèl·lits

To Top