Els Minyons de Terrassa han presentat aquest dijous la seva Escola de Castells, un projecte social i educatiu que van posar en marxa l’any 2019 i la pandèmia va atuar. Gira al voltant del fet casteller i que d’adreça als nens de 5 a 12 anys, procedents d’àmbits socials diversos i que participen en els programes de lleure de la ciutat. L’objectiu del projecte, que es va posar en marxa a principis d’any, és obrir la colla en particular i el món casteller en general als infants terrassencs. Està promogut per Minyons en col·laboració amb l’Esplai La Fàbrica del barri de Can Tusell i la Fundació Educativa Terrassa. La intenció del projecte és potenciar l’arrelament i el sentiment de pertinença d’aquests nens a la ciutat i a la seva cultura, més enllà de quina sigui la seva situació econòmica familiar.
L’Escola de Castells serà estable durant tot el curs i es realitzarà de manera semestral. Cadascun dels grups duu a terme sessions setmanals de 90 minuts, durant els quals treballen, des d’un vessant teòric, pràctic i lúdic, l’activitat castellera. A més de difondre el món casteller i la cultura popular, l’Escola promou també els valors propis dels castells, com la confiança, el respecte i el treball en equip per a un objectiu comú.
Un projecte a llarg termini
El president de la colla, Jaume Maeso, ha assenyalat: “El projecte de l’Escola de Castells és un projecte molt singular. Vol ser una porta d’entrada al món de la cultura popular i tradicional catalana en uns entornes on normalment costa arribar”. El projecte es va iniciar l’any 2019, però es va haver d’aturar per la pandèmia. “El reprenem des de zero, amb la voluntat de continuar aprenent i millorant perquè sigui un projecte de llarg recorregut”, comenta Maeso, que “la col·laboració amb aquestes entitats està just al principi i establirem una relació estable amb elles i amb els barris on tenen implantació”. Maeso vol donar valor a una activitat que havia iniciat l’anterior junta directiva. Treballen amb una cinquantena de nens d’esplais i centres de dia de Can Palet, Ca n’Anglada i Can Tusell.
“Moltes de les persones que hi ha actualment a la colla van arribar de tallers de la ciutat. Va ser el meu cas. És molt important obrir-nos a la ciutat i incorporar gent nova”, comenta el president de la colla.
Per la seva banda, Xènia Segura, de la Fundació Educativa Terrassa, ha comentat: “Poder venir a Minyons ofereix als nostres infants sortir del seu barri, conèixer un altre context i una activitat que molts d’ells no sabien ni que existia. Han descobert que forma part de la cultura catalana”. Subratlla Segura que “els nens han après a creure en ells i a confiar en els altres. A molts els feia respecte al principi, però a poc a poc s’han deixat anar. Esperen els dijous amb moltes ganes. Ha estat un repte d’autosuperació per als nens”, comenta. Hi participen nens de primer i segon de Primària. “A banda de pujar a fer castells, als nens se’ls explica la realitat del fet casteller”.