Opinió

La UPC, una bona veïna que obre portes a Terrassa

Xavier Roca, director de l’ESEIAAT de la UPC. Delegat del Rector de la UPC a Terrassa

D’aquí a unes setmanes, participaré en una jornada organitzada per la UPC sobre l’impacte de la universitat al territori, en la qual també participaran el nostre alcalde, Jordi Ballart, i els alcaldes i alcaldesses de les ciutats on la nostra institució és present.

Al fil d’aquesta convocatòria m’agradaria compartir algunes reflexions sobre la influència dels campus universitaris a les ciutats on s’ubiquen. L’origen de la paraula “campus” és llatí; significava “pla”. Sembla que per trobar el significat actual del terme hem d’anar al segle XVIII, a la ciutat de Princenton, on el College of New Jersey el va fer servir per primer cop per distingir l’espai universitari de l’espai urbà de la ciutat. El terme es va estendre a tot el món durant el segle XX.

Més enllà de l’origen, el concepte “campus” a Terrassa ha transformat totalment el seu significant perquè on millor es pot trobar un campus com el nostre és dins de la ciutat, tant per la societat que l’habita com pels universitaris. Si la universitat està integrada al teixit urbà i social, es dinamitza el comerç, es crea ocupació, la ciutat renova els seus espais urbans, s’incideix directament en la transformació de zones deprimides, compta amb la possibilitat real d’accedir, abans que cap altra, a la generació de coneixement, a la transferència de tecnologia i, per tant, a poder diferenciar-se i obrir oportunitats de gran valor afegit tant al seu teixit productiu com al social.

És a dir, si la universitat s’integra de debò a la ciutat com una veïna més, amb els seus drets i deures, no la podem veure com una massa humana de professors, estudiants i funcionaris que es desplacen cada dia i que sol·liciten de la ciutat infraestructures i serveis. Perquè una universitat urbana pot ser una bona o una mala veïna, depenent si en el fet d’integrar-s’hi aporta o no aporta valor social, científic, tecnològic i econòmic als seus ciutadans. A la UPC a Terrassa ens tenim per bons veïns, perquè no només dinamitzem amb la presència de la nostra comunitat universitària el comerç de la ciutat, sinó que posem a la disposició del seu teixit productiu i econòmic els nostres actius , a més de –i això és molt important– sentir-nos profundament terrassencs i vallesans.

Un bon veí o veïna pot arribar a ser un bon amic, algú molt proper amb qui compartir inquietuds, algú amb qui comptar en moments difícils, per enfrontar-nos a nous reptes. Els bons veïns que arriben a ser amics són empàtics, s’entenen, saben interpretar recíprocament les seves necessitats, són capaços d’ajudar-se per créixer, tot convergint amb les estratègies i en els objectius pel bé de tots dos. Una bona veïna que esdevé una bona amiga facilita oportunitats, aporta la seva xarxa d’aliats, de socis, d’amics i amigues del seu àmbit i de la seva àrea professional. En aquest sentit, Terrassa serà, en els propers mesos, seu de tres congressos internacionals punters que organitza la UPC i que desembarcaran centenars de professors, estudiants, empresaris, professionals i investigadors d’altres ciutats dels àmbits aeroespacial, de la informàtica i de l’enginyeria de projectes. Aquests esdeveniments posicionen la nostra ciutat, novament, al mapa europeu del coneixement i suposen per a la ciutat una porta oberta gràcies a la qual pot establir noves relacions de valor.

Independentment d’aquesta conjuntura, els grups de recerca de la UPC a Terrassa són socis d’empreses i d’altres centres d’investigació internacionals ubicats als cinc continents. Són col·laboradors de projectes científics i tecnològics que es treballen dins d’equips multidisciplinaris i multiculturals integrats per investigadors d’arreu del món. És a dir, els investigadors i les investigadores de la UPC a Terrassa conformen una gran porta oberta a l’exterior darrere de la qual hi ha oportunitats i posicionament i, per tant, valor afegit del qual la ciutat es pot aprofitar. Al segle XXI, la investigació és global, i Terrassa i el Vallès compten amb un gran actiu per trobar valor on altres territoris no poden arribar. I és que la potencialitat internacional amb què compta la ciutat de Terrassa amb la UPC va més enllà del programa Erasmus, gràcies al qual, per cert, tenim a la nostra ciutat cada any més de 300 estudiants europeus. L’ESEIAAT, la FOOT i el CITM de la UPC disposen de més de 1.000 places de mobilitat internacional per als nostres estudiants. Això significa que hem estat capaços de signar convenis de reciprocitat acadèmica amb més de 400 universitats d’arreu del món, on cada ciutat és una porta oberta a una nova oportunitat. Vet aquí, doncs, com Terrassa pot veure la UPC com una bona veïna que li obre portes a les quals no poden accedir altres ciutats, darrere de les quals hi ha valor, oportunitats i enriquiment recíproc en el coneixement i diversitat cultural.

To Top