La Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Terrassa treballen en la creació d’una nova seu per a l’Institut del Teatre a l’antiga fàbrica AEG. Una de les naus catalogades del complex, la que té façana al carrer de les Cosidores, acollirà un nou projecte pedagògic de l’Institut del Teatre, que traslladaria a la nova seu l’Escola Superior de Tècnics de les Arts i de l’Espectacle, ara al carrer de Gaudí, i ampliaria l’oferta formativa.
El projecte inclou la creació d’una nova sala de teatre “equipada amb darrera tecnologia”, comenta la regidora de Cultura, Rosa Boladeras. “Serà un espai de programació, d’exhibició, de pràctiques per als estudiants i un teatre obert a les entitats del barri. De fet -afegeix-, és un projecte obert a la ciutat, que porta una sala de teatre al districte VI.”
Durant els darrers mesos, la Diputació de Barcelona, titular de l’Institut del Teatre, i l’Ajuntament han explorat diverses alternatives a la ciutat per a la nova seu de l’Institut del Teatre. “L’edifici del carrer Gaudí necessita una rehabilitació i el nou projecte pedagògic requeria d’un nou espai”, explica Boladeras. Sobre la taula hi havia dues alternatives: un solar a Can Roca i la nau de l’AEG. “Aquesta era la nostra opció prioritària i ha estat una alegria que la Diputació s’hagi decantat per la nau protegida”.
El nou projecte pedagògic no competirà amb Barcelona, serà complementari
La regidora de Cultura i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, s’han reunit recentment per avançar en el projecte de la nova seu de l’Institut del Teatre. A partir d’ara, “tècnics de la Diputació i de l’Ajuntament treballaran en la redacció d’un pla de viabilitat que detallarà els costos d’execució i de manteniment”. Un cop tancat, es procedirà a la redacció del projecte del nou Institut del Teatre, una proposta que “esperem que pugui estar enllestida a finals de 2022 o principis de 2023.”
Pel que fa al finançament, l’Ajuntament cediria el sol. Acciona, la promotora de l’AEG, rehabilitaria parcialment l’edifici i la Diputació finançaria l’adequació del nou centre.
En les pròximes setmanes les regidories de Cultura i Educació es reuniran amb la nova directora de l’Institut del Teatre a Barcelona, Sílvia Ferrando, i amb el seu equip. L’objectiu és donar forma al nou projecte formatiu i treballar el seu encaix a la seu egarenca.
“Aquest projecte suposa un salt qualitatiu molt gran- comenta Boladeras- perquè lliguen la història i el patrimoni de Terrassa amb les arts vives. És un pas endavant important després d’un cert estancament”. La regidora explica que la nau “acollirà nous estudis d’arts vives i ampliarem línies formatives. Ho farem complementant els estudis de Barcelona, no competint.”
Un nou espai de creació al carrer Gaudí
La marxa de l’Institut del Teatre al nou sector de l’AEG deixarà lliure els espais que ara ocupa al carrer de Gaudí, inclosa la sala Maria Plans, que fa temps que està en desús. “Continuarà sent un espai cultural”, apunta Rosa Boladeras. A la ciutat falten espais de creació en arts visuals i vives. Aquest és un projecte que començarem a treballar en paral·lel al de la nova seu de l’Institut del Teatre a l’AEG”. La posada en marxa d’un espai de creació al carrer Gaudí, a l’estil del centre d’arts contemporànies de la fàbrica Fabra i Coats, té “un bon encaix” en un espai cèntric on conviuen la Sala Muncunill, el Teatre Alegria, la Nova Jazz Cava i el Teatre Principal. L’actual seu de l’Institut del Teatre té uns 3.500 metres d’estructura complexa, que a l’AEG passaran a ser uns 7.200 metres si es construís a doble alçada.