Terrassa

8,5 milions de superàvit municipal

L’Ajuntament tanca el pressupost del 2021 amb un romanent que podria “menjar-se” la factura de la llum

L’Ajuntament ha tancat en positiu l’exercici econòmic del 2021

És una de les dades més esperades del pressupost municipal. L’Ajuntament ha tancat els números de l’exercici 2021, el segon any de la pandèmia, amb un superàvit de 8,5 milions d’euros. Ho va anunciar ahir en comissió informativa el tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Isaac Albert.

L’any passat, la hisenda municipal va tancar en positiu, gràcies a l’acumulació del romanent de l’exercici 2020 (5 milions) i els guanys generats durant el 2021, que sumen 3,5 milions d’euros.

El balanç positiu del pressupost respon a la combinació de dos factors: la caiguda d’ingressos pressupostats en 1,7 milions i la despesa no executada, per un import de 5,2 milions.

Isaac Albert va anunciar ahir que els 8,5 milions de superàvit del 2021 es destinaran a dos imprevistos. El primer, l’increment d’1,2 milions en la factura del personal municipal, després de l’augment del 2% en la retribució fixada per l’Estat, a la qual caldria sumar 600 mil euros més en concepte de Seguretat Social.

La segona novetat té a veure amb la factura elèctrica. Com les empreses i els particulars, l’Ajuntament ha vist com l’increment del preu de megawatt impactava en els seus comptes. Albert no va donar xifres ahir, però va deixar clar que “l’impacte podria ser equivalent al superàvit del 2021. Si els preus actuals es mantenen fins a final d’any, la factura serà inassumible”.

La clau, les multes i la despesa

Durant el 2021, l’administració local no va assolir els ingressos pressupostats. L’impacte més rellevant està en la plusvàlua (-1,3 milions), però també en l’impost sobre les construccions (ICIO), que va tancar amb un descens d’1,5 milions, i l’IAE (-900 mil). En aquests dos casos, el salt d’exercici d’alguns expedients en curs ha provocat un tancament en negatiu de l’any 2021. L’IBI i l’impost de vehicles també han tancat en negatiu.

La clau del superàvit municipal està en les taxes i en la despesa. La taxa de residus ha compensat pèrdues amb un conveni amb l’Agència Tributària de Catalunya, que gestiona els impagats. Pel que fa a les multes, els ingressos també han estat positius. En global, les taxes tanquen el 2021 en un positiu d’1,6 milions.

En despeses, l’Ajuntament s’ha estalviat 5,2 milions d’euros. Ho ha fet en la compra de béns i serveis (3 milions), en operacions de transferències i via subvencions (800 mil euros) i en el capítol d’inversions (1,1 milions d’euros). Dins d’aquest estalvi hi ha un paquet de despeses contractades el 2021 que no finalitzaran fins al 2022 i generaran la despesa el pròxim exercici.

8,5 milions de superàvit municipal
To Top