RAMON TALAMÀS, President de la Cambra de Comerç de Terrassa
Escric aquest article d’opinió preocupat i a la vegada esperançat després d’assistir, el passat dia 15, a una reunió telemàtica amb els màxims responsables del Consell de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya i del Consell de Formació Professional de Terrassa.
En aquesta trobada, hem participat representants de Cecot, del Gremi del Tèxtil de Terrassa i de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa. La reunió telemàtica convocada pel Sr. Fabián Mohedano, president de l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya (FPCAT), ha comptat amb la participació del director general d’FP del departament d’Educació, el Sr. Ángel Luis Miguel Rodríguez. I també hi han participat representants del Servei d’Ocupació de Catalunya del departament d’Empresa i Treball, que tenen un paper determinant en l’aportació de solucions a curt i mitjà termini en la problemàtica que exposaré tot seguit.
L’anterior dossier de Diari de Terrassa sobre Formació Professional publicat l’1 de maig de l’any passat va recollir un article d’opinió meu en el qual, i després de destacar les potencialitats d’aquesta formació, també per a la cohesió social, assenyalava que el Consell de Formació Professional de Terrassa havia de rellançar i recuperar el seu prestigi i funcionalitat.
Avui torno a reclamar aquesta necessitat urgent. En la reunió comentada hem constatat la dificultat de moltes empreses per trobar personal per ocupar vacants en molts dels oficis i ocupacions lligats a la indústria tèxtil. Una realitat que, com hem comentat, no és aliena a d’altres sectors industrials, com per exemple el del metall.
Alhora, des del departament d’Educació i el departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya han desplegat un conjunt d’actuacions presents i de futur que poden ajudar a pal·liar, potser només en part, la realitat assenyalada.
Cert és que, tal com ha comentat la regidora Sra. Teresa Ciurana, presidenta del Consell de Formació Professional de Terrassa, la ciutat requereix un centre integral de formació professional tèxtil. Hem de considerar que la mitjana d’edat és alta en gran part dels treballadors d’empreses del sector i la seva substitució esdevé un repte majúscul. Aquesta necessitat ha estat recollida pel departament d’Educació, però com hem constatat hem de seguir treballant per l’estructuració de mesures a curt termini.
En aquest punt, personalment he estat crític respecte al funcionament intern del consell local, i ho he fet constatant reiteratius retards en les convocatòries de les reunions de les diferents comissions i òrgans interns del consell, massa al meu entendre, i quines funcions se superposen. Reunions que quasi sempre acaben a acordar una nova trobada sense un output executiu clar. Com he comentat per exemplificar-ho, el treball sobre el sector tèxtil el vàrem acordar en una reunió del plenari del passat 2 de setembre i, encara avui, s’està treballant per consensuar el qüestionari. Siguem clars i autocrítics, puix que la situació a la qual fem front no suporta aquestes dilacions.
Quan el Consell de Formació Professional de Terrassa funciona bé esdevé una gran eina d’aportació de valor afegit per adaptar la Formació Professional al territori, amb una canalització permanent i sostinguda de les necessitats de les empreses i amb la complicitat amb els centres formatius. D’aquesta manera, es pot treballar conjuntament per sol·licitar al departament d’Educació de la Generalitat noves modalitats i especialitats que vagin de la mà de les necessitats del teixit socioeconòmic, així com promoure des del consell local una gran tasca divulgadora de la Formació Professional cap a la ciutadania.
Com he esmentat, també he sortit força esperançat, puix que, havent-nos reunit els principals implicats i exposades les problemàtiques i possibles actuacions aplicant eines reals, sembla que ara sí que es posarà en marxa la maquinària des de la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Terrassa. Ara només cal una coordinació urgent i clara per fer-les aterrar en l’àmbit local, necessitat que requereix un lideratge executiu que demano que l’Ajuntament determini amb urgència.