Terrassa

Els terrassencs de 40 a 49 anys ja poden demanar cita per la tercera dosi

Han de passar sis mesos entre la segona i la tercera dosi

El Departament de Salut ha obert aquest dimecres a les 12 del migdia les cites per posar-se la dosi de reforç de la vacuna contra la covid a les persones d’entre 40 i 49 anys, l’anomenada tercera dosi. Des de la setmana passada ja ho podien fer tots els majors de 50 anys o que haguessin estat vacunats amb AstraZeneca.

Per tal de demanar cita, cal fer-ho des del següent lloc web: vacunacovid.catsalut.gencat.cat

Paral·lelament també es prioritza aquesta dosi de record per les persones de 50 anys o més, així com pels vacunats amb Astrazeneca i Janssen. En aquest sentit, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha subratllat que “les dosis de record per les persones que han rebut Pfizer o Moderna s’administra quan han passat 6 mesos d’haver completat la pauta, és a dir, de la segona dosi. I si han rebut Janseen o Astrazeneca, passat 3 mesos”. La dosi de record augmenta la immunitat, l’allarga i ajuda a reduir el risc d’ingressar a l’hospital a causa de la COVID-19. Fins ara s’han posat a Catalunya, més de 13,5 milions de dosis de la vacuna contra el SARS-CoV-2, de les quals 1,8 milions han estat dosis addicionals.

Carmen Cabezas ha explicat que ara mateix a Catalunya la incidència acumulada a 7 dies “ha crescut de manera vertiginosamolt alta”. Concretament s’enfila a 1068.26  i, a 14 dies, fins a 1591.42; la positivitat creix fins el 16,68% i l’Rt és ja de l’1.82. Per franges d’edat, la IA a 14 dies s’ha disparat en el grup de 20 a 29 anys, seguit dels de 30 a 39 anys. En canvi, l’augment de la incidència s’ha frenat molt entre els grups d’edat amb cobertura més alta de dosis de record. Així per exemple, entre 70 i 79 anys, la incidència baixa fins als 293; entre 80 i 89 fins als 234 i entre 90 i 99 se situa als 299.

Arran d’aquestes dades, la secretària de Salut Pública ha demanat extremar la precaució de cara a la nit de Cap d’Any: “Voldria fer una crida a vacunar-se i a complir les mesures generals de prevenció. Caldria limitar les interaccions socials, reduir el nombre de bombolles i evitar els espais amb aglomeracions, especialment si són tancats”.

Atenció primària

Pel que fa a les visites diàries per Covid a l’atenció primària, dimarts es van atendre 52.353 visites i el dia anterior, 61.085; “unes dades que no havíem tingut en la cinquena onada” ha assenyalat la secretària de Salut Pública, que ha detallat també que als hospitals hi ha 1.565 ingressats a planta (62 més) i 413 a crítics (9 més respecte dia anterior).

Precisament, la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha remarcat la importància de preservar el sistema per a qui realment ho pugui necessitar, sigui per malaltia o per dificultats amb l’accés telemàtic: “Davant una simptomatologia lleu no cal que el metge o la infermera et vegin, però sí seguir les mesures d’aïllament. Sempre atendrem persones que no es troben bé, però facilitem l’accés a qui realment ho pot necessitar”.

La directora ha insistit en la importància de comunicar al sistema de salut si s’és positiu per poder fer un seguiment dels contactes estrets i ha remarcat que és possible fer aquesta comunicació per diferents vies, sense haver d’anar al CAP: “Disposem de diferents opcions per fer aquest tipus de comunicació, com la telemàtica o la telefònica”.

Finalment, la directora ha recordat que en cas de ser contacte estret i no estar vacunat o sense la pauta completa, cal fer quarantena a casa durant 10 dies per evitar la transmissió. Si s’està vacunat, caldrà d’extremar les mesures de protecció i limitar al màxim la interacció social. I finalment, en el cas de trobar-se malament, cal adreçar-se a un centre sanitari d’urgències o truca al 061 Salut Respon.

Les vacunes haurien evitat entre 7.500 i 10.000 defuncions a Catalunya

Durant la roda de premsa, la investigadora del Computational Biology and Complex Systems (BIOCOMSC) de la Universitat Politècnica de Catalunya, Clara Prats, ha remarcat que les estimacions mostren que a Catalunya “les vacunes haurien evitat, des del gener, entre 7.500 i 10.000 defuncions; entre 10.500 i 13.500 ingressos a la UCI; i entre 62.000 i 79.000 ingressos a planta”. Aquests s’haurien evitat des de l’1 de gener al 21 de desembre, assumint que el context social i de mesures hagués estat el mateix.

El mateix escenari hipotètic contempla que s’haurien pogut evitar entre 310.000 i 410.000 casos de COVID-19; entre 170.000 i 210.000 dies d’hospitalització en UCI, i entre 540.000 i 690.000 dies d’hospitalització en planta. Prats també ha destacat la importància de la tercera dosi: “una tercera dosi retorna l’efectivitat al mateix nivell que la segona recent administrada, al cap d’uns 7-10 dies”.

To Top