La temporada d’Arts Escèniques ens convida a retrobar-nos amb Pere Arquillué, un dels actors de Terrassa que ha arribat a la maduresa i que brilla als escenaris en tots els registres. Arquillué revisita el Teatre Principal el diumenge amb “53 diumenges” de Cesc Gay. La peça s’endinsa en les relacions familiars. En aquesta ocasió són tres germans que es reuneixen per sopar per parlar del pare.
L’home ja és gran i viu sol, però darrerament han observat que fa coses una mica estranyes. És per aquest motiu que s’han convocat, per decidir si necessita més atenció i cura. La reunió es preveia plàcida i no ho serà. Com sol passar serà una excusa perquè aflorin les emocions retingudes i amagades fa temps. Pere Arquillué lidera la comèdia de Cesc Gay sobre la que només té elogis. “Ja vaig participar en la primera, “Els veïns de dalt”, que va suposar el seu debut com a dramaturg. Les dues obres parlen de les relacions humanes, però “53 diumenges” té un pes més dramàtic i un llenguatge més potent i més sorpreses”.
“Els veïns de dalt” parlaven dels conflictes de parella i “53 diumenges” de la família. I ja se sap que el microcosmos amb llaços de sang poden ser molt passionals. “La reunió dels germans pel pare és un pretext perquè es parla de tot menys del que toca i es diuen moltes coses. Jo sóc el germà petit i m’ho prenc tot a la lleugera, perquè jo només estic preocupat per la meva feina. Sóc actor sense sort. Vull triomfar i només m’ofereixen papers de segona i tercera fila”, explica l’actor.
L’espectacle es va estrenar a primers d’any al Teatre Romea, on va fer temporada i aquesta tardor està de gira. Arquillué està satisfet de la rebuda del públic. “És una comèdia que funciona molt bé perquè està molt ben construïda i, per tant, és bo que tingui llarga vida perquè la pandèmia també ha parat l’activitat i ha reduït aforaments. O sigui que em fa una especial il·lusió poder fer l’obra al Teatre Principal perquè jugo a casa meva i això sempre ve molt de gust”.
La gira es tancarà pràcticament aquí perquè a partir del 28 de desembre, la comèdia torna al Teatre Romea amb una experiència contrastada perquè les representacions s’ha estès fora de Catalunya fins al País Valencià i a les Balears. En tot aquest temps hi ha hagut un sol canvi en el repartiment. Cristina Plazas ha substituït a Marta Marco que ara fa “Les irresponsables” amb Cristina Genebat i Nora Navas., una obra que també s’ha programat a Terrassa el primer semestre de 2022.
Nou repte artístic
Arquillué també canviarà aviat de registre. I cal dir que és totalment diferent, del blanc al negre o a la inversa. És el protagonista de “El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc”, del gran autor Josep Maria Miró amb direcció de Xavier Albertí, exdirector del Teatre Nacional de Catalunya (TNC). L’obra és un monòleg i es va estrenar al Festival de temporada Alta de Salt Girona amb les ovacions del públic i de la crítica.
L’actor descriu aquesta obra amb molt d’entusiasme. “És un repte artístic personal extraordinari. Sóc la veu d’un fet terrible que ha succeït en un poble però no solament una sinó cinc veus. És un relat de Miró magnífic i poètic”. Aquest és el segon monòleg després del premiat” Primer amor” de Beckett que també va estrenar al mateix festival i es va poder veure a la Sala Villarroel. Amb el de Miró s’instal·laran a la primavera al Teatre Romea.