Terrassa

El districte 6 proposa mòduls per desdoblar el CAP Nord

CAP Nord

Les infermeres gestionen demanda per alleugerir la saturació

CAP Terrassa Nord, a l'avinguda del Vallès

Les associacions de veïns del districte 6 i la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa segueixen la seva campanya de reclamació de solucions per a la saturació del CAP Terrassa Nord. A més de sol·licitar un CAP d’urgències, un CUAP, per a tota la ciutat, demanen un nou centre d’atenció primària, desdoblar l’actual o buscar mòduls o locals provisionals. El Consorci Sanitari de Terrassa (CST) admet els problemes del CAP Nord i planteja algunes mesures correctores, entre elles la gestió de demanda per part de les infermeres, opció que les entitats no veuen amb bons ulls.

Les associacions es van reunir amb l’Ajuntament i el CST el 4 d’octubre passat i van trobar receptivitat en el consorci, conscient dels problemes, sobretot d’espai, d’un CAP obsolet. En un escrit dirigit a les entitats, el CST assegura que les llistes d’espera s’estan recuperant lentament, encara que la dels metges de família puguin oscil·lar entre els deu dies i els dos mesos.

Entre els projectes de millora destaca la gestió de la demanda per part dels professionals d’infermeria perquè cada sanitari “desenvolupi al màxim les seves competències” per resoldre totalment o parcialment part dels problemes que presentin els pacients. El pla, diu el CST, “té un llarg recorregut” en l’Iinstitut Català de la Salut i altres organismes en els quals “s’han aconseguit molt bons resultats d’accessibilitat i resolució”. El model s’està implantant en el CAP Nord. És un model, segons el consorci, que ajudarà a donar agilitat a les demandes.

Un altre projecte passa per filtrar els casos mitjançant una “programació per motius” que es realitzaria per telèfon, de manera presencial o per internet. Amb quatre preguntes, es dirigirà la demanda al professional “que millor i més ràpid” la pugui solucionar. El CST proposa també potenciar les visites no presencials en alguns casos, sempre que metge i pacient estiguin d’acord.

El que té difícil solució, admet el consorci, és l’àmbit de les visites presencials amb especialistes, a causa de la falta d’espai que condiciona tota l’organització del centre.

Per a les entitats, les llistes d’espera de fins a dos mesos amb el metge de capçalera no són acceptables. “Recordem que el termini de temps que recomana el CatSalut per donar cita és de 48 hores”, subratlla la plataforma d’associacions. La gestió de la demanda per part de les infermeres té una limitació: els diagnòstics corresponen als doctors. “No voldríem que es caigués en una substitució de funcions”, diuen les associacions, que demanen alternatives per a les mancances i una reunió, a celebrar al desembre, que inclogui als treballadors del CAP Terrassa Nord. I proposen una trobada que reuneixi les entitats, l’Ajuntament, el CST i el conseller de Salut.

To Top