Terrassa

El pla del vehicle elèctric instal·larà 130 nous punts de recàrrega en quatre anys

L’Ajuntament renovarà la meitat de la seva flota i invertirà 2,5 milions en el foment de la transició cap al model zero emissions

En aquest moment hi ha 300 vehicles elèctrics a la cituat

Per Terrassa circulen avui uns 300 vehicles elèctrics i s’espera que en quatre anys siguin 1.300. L’Ajuntament de Terrassa està convençut que els quatre anys vinents seran decisius en la descarbonització del parc de vehicles de la ciutat i impulsa un Pla Estratègic del Vehicle Elèctric 2022-2025 per acompanyar i impulsar aquesta transició.

El pla preveu 21 mesures, entre elles la implantació de 130 punts de recàrrega elèctrica a la ciutat en els 4 anys vinents, una bonificació del 75% en l’impost de vehicles elèctrics, la substitució de la flota municipal per vehicles zero emissions i la concessió de noves llicències de taxi per a vehicles elèctrics. L’impacte delpla en la qualitat de l’aire serà d’una reducció del 3% en els nivells de CO2, l’equivalent a 900 tones; un 6% menys d’emissions de diòxid de nitrogen i un 5% menys de partícules en suspensió. La primera, enfocada a la creació d’una infraestructura de recàrregues amb 130 punts a la ciutat, invertirà la partida més elevada, 1,6 milions.

Pel que fa a la nova infraestructura de recàrregues, el pla preveu instal·lar 130 punts de subministrament elèctric a la ciutat que permetran connectar 260 vehicles simultàniament. Actualment hi ha 24 punts de recàrrega.

Els primers 17 punts nous s’instal·laran l’any 2022. Dotze seran d’accés públic i s’ubicaran als aparcaments de la plaça del Progrés, de la plaça del Primer de Maig, a l’Estadi Olímpic (al carrer de Voluntaris Olímpics), al Passeig del 22 de Juliol i a la plaça de l’Estació del Nord. Cinc més seran per a la flota municipal i estaran ubicats al Raval de Montserrat i a les dependències municipals del carrer Pantà. Els quatre restants s’emplaçaran als polígons industrials, concretament al carrer Esla, davant d’Eco Equip, a la masia d’Els Bellots, al carrer Venus i al carrer Terra.

També hi ha previst instal·lar nous punts de recàrrega als aparcaments de la plaça de Lluís Companys, de l’avinguda de Barcelona, del Vapor Universitari i també al park & ride. A banda, es preveu completar la xarxa amb punts de càrrega ràpida i semiràpida als centres comercials, per la via de l’acord amb els operadors.

Pel que fa a les prestacions dels nous punts de recàrrega, els dels aparcaments públics seran de càrrega lenta, els de Voluntaris Olímpics i de l’Estació del Nord seran de càrrega ràpida, juntament amb el del carrer de Venus, i els dels Bellots i Eco Equip seran semiràpids.

“Volem canviar el model actual de mobilitat”, ha dit el regidor de Medi Ambient, Carles Caballero, durant la presentació del pla. “No hi ha marxa enrere. El marge per actuar s’acaba i cal fer nous esforços”. En aquesta transició cap a una flota no contaminant “l’Ajuntament vol tenir un rol actiu” i actuar com a “motor de canvi”, ha afirmat Caballero, que ha comparegut acompanyat de la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares. La regidora ha recordat que “som en plena emergència climàtica i hem d’evolucionar cap a una transició energètica”.

El trànsit rodat és el responsable del 70% de la contaminació de l’aire, ha recordat, per defensar que en els anys vinents “si s’ha d’utilitzar el vehicle, que sigui elèctric”.

El Pla Estratègic del Vehicle Elèctric invertirà 2,5 milions d’euros els quatre anys vinents a la ciutat en 212 accions estructurades en quatre línies de treball.

La segona es centra en l’àmbit municipal, amb la substitució progressiva, mitjançant la fórmula del rènting, del 50% dels vehicles municipals. La mesura no afecta de moment les motocicletes donat que l’oferta de models elèctrics encara és limitada.

Durant els anys vinents, s’anirà substituint la flota municipal de combustió per vehicles elèctrics. L’Ajuntament regularà els punts de recàrrega i bonificarà amb un 75% l’impost de vehicles. També crearà noves llicències en concessió de taxis elèctrics i descarbonitzarà de manera explícita les flotes de les empreses municipals d’Eco-Equip i els autobusos de Tmesa. “Destinarem 387 mil euros a aquesta línia de treball”, ha comentat Caballero, que ha estimat que el relleu en la flota municipal comportarà una reducció de 238 tones de CO₂ cada any.

El tercer bloc de treball se centra en la promoció del vehicle compartit. L’Ajuntament espera que “les empreses hi col·laborin” i anuncia l’elaboració “d’un pla de desplaçaments, una guia de suport” a l’activitat econòmica. En aquesta iniciativa s’invertiran 232 mil euros.

La quarta i darrera línia, dotada amb 266 mil euros, se centra en la conscienciació de la ciutadania, mitjançant campanyes d’assessorament, jornades de difusió, campanyes de col·laboració amb les empreses i es crearà una comissió municipal de seguiment del procés.

El Pla Estratègic del Vehicle Elèctric de Terrassa 2022-2025 “és ambiciós, però imprescindible”, ha comentat Lluïsa Melgares, per a qui la iniciativa requerirà a partir d’ara “el compromís de tothom, tant de la ciutadania, l’administració i els agents privats”.

El ple de novembre votarà el pla i el pressupost de 2022 reserva una primera partida de 300 mil euros per al seu desenvolupament.

Carles Caballero ha reconegut que encara hi ha reticències en la compra del vehicle elèctric relacionades amb el preu, l’autonomia i la dificultat de recàrrega. “El preu encara és elevat per l’alt cost de les bateries”, però el mercat automobilístic està canviant ràpidament per reduir aquests costos i “en poc temps els preus s’equipararan”. El regidor recorda que “les despeses d’un vehicle elèctric són inferiors. Si fem 20 mil quilòmetres l’any, l’estalvi és de 1200 euros l’any i de més 700 euros en manteniment, molt menys que un vehicle de combustió donat que els elèctrics no utilitzen olis, ni filtres ni hi ha menys desgast d’alguns elements com els frens”.

El pla del vehicle elèctric instal·larà 130 nous punts de recàrrega en quatre anys
To Top