Terrassa

Queixes a Sant Genís pel trànsit

Els veïns demanen passis per accedir als seus domicilis

Carrer de Sant Genís, al Centre / ALBERTO TALLÓN

La taca d’oli de les protestes veïnals contra els canvis de trànsit al Centre, on s’ha ampliat l’illa de vianants, s’estenen cada dia més. Després de les queixes de residents al carrer de Joaquim de Paz i el de Sant Cristòfol, veïns del carrer de Sant Genís han expressat públicament el seu enuig per patir “una retallada de drets”. Es veuen afectats per les restriccions però no poden beneficiar-se de les targetes per a residents. Han elaborat pasquins i recullen suports en xarxes socials.

“Vius al Centre i estàs afectat per les restriccions de trànsit de les ‘noves àrees de vianants’? Estem intentant que escoltin els nostres veus i que no ens retallin drets que tenim com a ciutadans. Si et vols unir a aquesta iniciativa, contacta en aquesta adreça de correu (veinscentre@gmail.com) i unim forces i voluntats perquè ens escoltin”, resa un fullet elaborat pels veïns, que demanen aconseguir “entre tots” una ciutat menys contaminada i “més justa ambs els que hi vivim”.

La implantació de les noves mesures, com el tall del carrer de la Font Vella, va arribar al juliol, però Lola Gallardo, veïna del carrer de Sant Genís, assegura que s’ho veia venir i abans de l’estiu va exposar les seves queixes a la Síndica de Greuges. “Vaig demanar el passi de zona però me’l van denegar perquè el meu carrer no era objecte de restriccions”, diu.

Alteració
El seu tram, entre el carrer de Topete i el de Baldrich, no es tallava a la circulació, però tant ella com els seus veïns sí que veien alterada la seva manera de moure’s per la zona. Els embussos al carrer de Topete i el de Baldrich i a la carretera de Montcada, “es fan eterns”. La resposta de l’Ajuntament, segons Gallardo: “Vingui d’on vingui, haig de passar per la carretera de Montcada i el carrer de Topete, perquè no ens correspon cap targeta per a residents que ens permeti passar pel Vapor Gran o pel carrer de Sant Pau”. Total: un trajecte, com el que feia abans des del Mercat de la Independència, de deu minuts, “és ara un suplici de mitja hora”.

“Només puc tirar per Baldrich i buscar-me la vida”, lamenta aquesta veïna. Fa unes setmanes, explica, va rebre una comunicació des de l’Ajuntament proposant-la que tornés a sol·licitar un passi, però temporal, anual, per poder circular per l’àrea del Vapor Gran i la plaça Nova. Ni així. “També m’ho han denegat”, afirma. El servei de Via Pública li comunicava que el seu tram de Sant Genís “no pertany a cap zona de mobilitat restringida” i, per tant, “no pertoca distintiu”. La instància quedava arxivada. Aquests veïns subratllen que la seva lluita no és contra l’illa de vianants, sinó contra el que qualifiquen de “vulneració de drets”, contra “l’embolic que han organitzat”, contra una actuació que no té res a veure “amb les efectuades a altres ciutats”. Localitats patrimoni de la Humanitat, amb centre històric protegit, que Lola ha visitat aquest estiu, concedeixen distintius als veïns de les zones afectades.

“Si trigo mitja hora per fer un recorregut que abans feia en deu minuts, això no és ecològic, per molt que diguin”, conclou.

Queixes a Sant Genís pel trànsit
To Top