Terrassa recupera el Festival Terrassa Noves Tendències (TNT) amb més força després que l’any passat fos gairebé testimonial a causa de la pandèmia. El programa acollirà 22 espectacles i 47 funcions distribuïdes en 18 espais tancats i a l’aire lliure. Del nombre de produccions que es podran veure, cal destacar que 11 són de rigorosa estrena i que compten amb el suport del festival per pujar a escena.
El certamen tindrà com a “leiv motiv” obrir la reflexió crítica sobre el present a partir de l’individu i amb relació a la societat. El tema ha estat triat pel festival amb la voluntat de visibilitzar un món que no ho posa fàcil. En aquesta línia cal citar els muntatges de les companyies Las Huecas i Urati Laboratori parlant de la mort (la primera) i del cos migrant (la segona), i també a Bárbara Buñuelo, que explora el món de la bogeria; Vértebro que parlarà de sostenibilitat i el tàndem María Jérez i Edurne Rubio que exposarà un diàleg amb la natura. El conjunt de les propostes que hem citat provenen de creadors joves i és el fruit del seu projecte desenvolupat, durant un any, en la residència artística. En aquest programa han estat sis companyies i totes formaran part de l’edició d’enguany del TNT.
En la presentació, la regidora de Cultura, Rosa Boladeras, i Marion Betriu, directora del certamen, van remarcar aquesta voluntat de mantenir la creació contemporània però donant veu als joves. Boladeras va fer tota una declaració d’intencions al respecte. “El TNT és capdavanter amb nous llenguatges artístics, però no ens podem limitar a comprar productes de companyies sinó que hem de treballar per fomentar la creació i les residències”. I, de fet, el nou TNT no té cap de cartell ni reclam mediàtic, com se sol dir, com en edicions anteriors. I posats a trencar esquemes, el TNT s’ha quedat orfe també de manera intencionada d’inauguració oficial. El primer dia, el 30 de setembre, s’obrirà el programa a les 16 hores amb dos espectacles simultanis, que són “No hay tierra más allà”, una instal·lació a la Sala Muncunill d’Urati Laboratori, i “Se respira en el jardín como en un bosque”, d’El Conde de Torrefiel, a L’Ateneu Candela, però no tindran el caràcter de posada de llarg com abans.
Implicació ciutadana
La regidora de Cultura també va reiterar el seu objectiu d’implicar a la ciutadania. Amb aquesta idea hi ha el treball de Xesca Salvà i Marc Villanueva que compta amb l’experiència d’un grup de biòlegs i el treball de Ça Marche, on un grup d’infants participa del joc dramàtic. I hi haurà també l’altre ADN del govern de Ballart, que és estendre les actuacions als barris. El TNT d’enguany portarà funcions a Ca n’Anglada (“La llista”, de Quim Bigas) i a Sant Pere Nord (“Vivir en videoclip”, d’Anto Rodríguez). El programa tancat té un pressupost de 360 mil euros, 10 mil més que l’any passat. Boladeras confia que l’any vinent pugui ampliar la dotació.