Cultura i Espectacles

Maurici Biosca retorna als escenaris

L’actor estrena “Si això és un cavall”

Una moment de l'espectacle inspirat en el cavall/ Erola Albesa

La Xarxa Alcover de promoció i difusió d’espectacles en llengua catalana ha seleccionat deu obres per fer gira la temporada 2021-22. Entre aquestes hi ha “Si això és un cavall”, interpretada i escrita pel terrassenc Maurici Biosca i que ha comptat amb l’assessorament del també actor d’aquí Òscar Muñoz. Aquest espectacle suposa el retorn de Biosca als escenaris, després de deu anys treballant amb cavalls alliberats a la Fundació Mirada de la qual també en va ser cofundador.

L’obra parteix de la llarga experiència viscuda amb aquests animals. Té com a protagonista a un cavall que viu sol i tancat en un box d’un centre hípic convencional, i que parla als espectadors com si fóssim companys del seu ramat. Malgrat que tan sols el deixen sortir per fer classe, saltar i donar voltes sense parar, llluita per no defallir i ens anima a persistir i no oblidar els nostres orígens.

Maurici Biosca està content que la Xarxa Alcover hagi triat el seu espectacle perquè li obre portes a una gira per Catalunya, País Valencià, Franja de Ponent, Illes Balears i Andorra. “Tornar als escenaris després d’una dècada no és fàcil i més en aquest moment de pandèmia. L’espectacle es va estrenar al Teatre Gaudí de Barcelona i als Amics de les Arts, però ha de rodar i la xarxa et dóna la possibilitat de fer-ho”. De moment ja han sortit funcions pel mes d’octubre (Lliça de Vall i Barcelona) i desembre (Montornès del Vallès) i és mot possible que el calendari s’avanci al setembre amb cita a la Fira de Tàrrega.

L’actor parla d’aquesta obra com un projecte personal molt anhelat. “Després de posar fi al treball amb cavalls a la Fundació Miranda, vaig sentir que necessitava fer un relat teatral. Se’n va ficar entre cella i cella fins que va sortir el text, el primer dramàtic. El pas següent era la interpretació actoral per tornar a pujar als escenaris. I aquí vaig tenir l’assessorament de dos terrassencs, de l’actor Oscar Muñoz de Terrassa i de l’exactor Marc de la Torre.

En llibertat
Biosca descriu la seva obra com un al·legat animalista però no solament. “És una història que es posiciona a favor del cavall i, en general, de tots els animals que no estan lliures i al mateix temps la veu d’aquest cavall és una manera de reconnectar amb els nostres orígens per retrobar-nos i sentir-nos així una mica més lliures”.
L’actor, a partir de la seva experiència viscuda, destaca que el relat té un punt surrealista. “A vegades creiem que ho sabem quasi tot sobre els animals que conviuen amb nosaltres i, en realitat, només coneixem una petita part”. Biosca reflexiona sobre el cas dels cavalls. “És un dels animals més estimats i populars, però el gran desconeixement que tenim sobre la seva naturalesa fa que el seguim maltractant fent-lo viure entre quatre parets i deixant-lo sortir per fer activitats esportives, de lleure o terapèutiques. I, segurament, si el cavall parlés, demanaria que l’alliberessin”.

El relat dramàtic té humor, ironia, poesia. I també s’ha dotat d’una escenografia minimalista que dóna molt de joc. El públic s’endinsarà en una mena d’hípica grisa i decadent on sentirà els batecs d’un cavall que reclama ser lliure i que passarà de la caixa a un prat verd de muntanya. Tres cavallets de fusta amb rodetes cobraran vida i es posaran a galopar per una pista on també apareixerà llaunes (per ferrar les potes dels animals) i una ploma en tribut a tots indígenes salvatges.

Altres mirades equines

El cavall, que ara és el protagonista de l’obra de Maurici Biosca, ha estat des de sempre una font d’inspiració i un recurs estimat per pintors, escriptors i directors de cinema. Fullejant llibres d’art local hem trobat aquesta obra titulada “Cavalls” que il·lustra aquestes línies. Es tracta d’una escultura minimalista de l’artista terrassenc Jacint Morera (1915-1989) que va tenir en els Amics de les Arts el marc habitual d’exposició de la seva obra i el nucli més fidel de seguidors. La peça està construïda amb arrels de troncs i canyes, data de 1962, i forma part de col·lecció particular. A banda d’aquesta obra de Morera, en trobat també altres punts de connexió artístics de cavalls amb la ciutat. Amics de els Arts va estrena “Equus”, l’any 1994, una obra de Peter Schaffer que té com a protagonista un noi que té una fasinació sexual i religiosa pels cavalls. El Centre Cultural (ara La Factoria Cultural) va presentar abans (1991) “Historia de un caballo”, de Lleó Tolstoi, amb Josep Maria Rodero. Aquí, el protagonista és un extraordinari cavall que viu moments de glòria fins que es fa gran i és rebutjat. I Tolstoi aprofitava per posar missatges sobre l’amistat, el respecte, la tendresa, la joventut i la vellesa.

D’altra banda, en literatura infantil i juvenil i amb ADN local, hem localitzat “El cavall”, de la col·lecció El bosc de colors de Barcanova. El llibre és de dues autores terrassenques, Estel Baldó i Rosa Gil, i de la sabadellenca Maria Soliva

Maurici Biosca retorna als escenaris
To Top