Opinió

Proposta Districte Zero

Districte Zero

L’Associació Districte Zero és una xarxa d’economia local, gestió ciutadana i cultura comunitària.

Delimitat imaginariament pel passeig del Vint-i-dos de juliol, els carres de la Rasa i del Nord, i la Rambla d’Ègara, el Districte Zero neix amb la necessitat de posar en valor la gran diversitat de projectes culturals, artístics i socials que cohabiten en aquesta part del centre de la ciutat. El seu nom sorgeix a partir de la invisibilitat urbanística i la precarietat dels seus carrers, transitats principalment com a via d’accés (i sortida) de la zona del centre de Terrassa. És en aquest espai on més de 15 projectes hem creat una xarxa associativa d’economia social i cooperativa autogestionada exclusivament per les entitats que en formem part.

L’Associació Districte Zero es constitueix al voltant de tres eixos que donen identitat al projecte: l’economia local i la gestió ciutadana a través de la creació d’un ecosistema d’economia cooperativa, la cultura comunitària entre les entitats que en formem part i el teixit de barri a través d’aportar vida i cures a la zona. Som veïnes que autogestionem projectes propis amb la participació de la resta de gent del barri: comunalitzem recursos, celebrem les festivitats fent xarxa, produïm cultura cooperativa… I és per la confluència de tots aquests motius, que recentment hem decidit conformar-nos com a Associació Districte Zero, un projecte que presentarem en breu i que consolidarà encara més aquesta entitat d’entitats que fa xarxa comunitària al barri.

Els projectes del Dzero tenen diferents formes fiscals: autònomes, empreses, cooperatives i associacions. Així mateix, entre totes defensem una nova experiència organitzativa comunitària de la qual som creadores i gestores úniques. Som conscients del gran interès que un projecte com el nostre genera a la ciutat i sabem que existeixen interessos aliens a nosaltres que són totalment oposats al compromís fundacional que el Districte Zero té amb l’autogestió, el cooperativisme i l’economia local. És per això, que davant del soroll i la confusió que generen aquests interessos més especulatius, ens organitzem i responem amb el reconeixement d’un ecosistema d’experiències comunitàries i autogestionades. Defensem sempre el dret a una cultura cooperativa, la diversitat de creació de les nostres activitats, una gestió justa, un condicionament òptim dels nostres espais i el dret a l’espai públic dotat d’elements que ens donin visibilitat i identitat. Un model més respectuós amb l’entorn, basat en la comunitat i les necessitats reals de les veïnes del barri, per davant de l’especulació dels usos del sòl i dels lloguers abusius.
En aquest sentit, entenem que la relació amb l’Ajuntament ha de ser de cooperació i reconeixement mutu, posant al centre les entitats que conformem actualment el Districte Zero per fer una feina conjunta que garantitzi la continuïtat i la superviència. Creiem que qualsevol canvi o proposta a nivell urbanístic ha d’estar consensuada i blindada amb mesures antiespeculatives que impedeixin una pujada dels lloguers i un procés de gentrificació que expulsi del barri els projectes que l’habitem. D’aquesta manera, convidem a l’administració pública a reconèixer i treballar amb l’Associació Districte Zero des d’aquesta òptica.

Defensem una nova experiència organitzativa comunitària de la qual som creadores i gestores úniques

Pel que fa a l’agenda cultural que proposem des del Dzero, hi podem trobar tot un ventall d’activitats que es promouen, s’organitzen i es duen a terme exclusivament i gràcies a la col·laboració i autogestió de tots els projectes. Algunes de les activitats que organitzem són: el Park(ing) Day, que va tenir lloc per primera vegada a la ciutat l’any 2019 i que enguany reprendrem el 17 de setembre conjuntament amb l’ADENC i coincidint amb la Setmana de la Mobilitat que es celebrarà a Terrassa. També proposem el Cicle Infantil i Juvenil del Districte Zero, oferint programació cultural de qualitat i diversa pel públic més jove. Un altre exemple és la participació, en forma de col·laboració, del Dzero a la 6ª Nit de contes, l’acte literari que tanca el curs i que impulsen la Llibreria Synusia i Paper de Vidre. I, per acabar, una mostra més de la participació cultural a la ciutat del projecte és l’activitat de portes obertes que oferirem el mes de novembre en el marc de Terrassa Cooperativa. Amb cada activitat que programem, fem créixer la nostra agenda i anem materialitzant els 3 eixos d’actuació propis del projecte.
L’Associació Districte Zero està formada per: estudi Adhoc.cat, espai Art7, Ateneu Candela, Casa de la Música de Terrassa, cooperativa de software lliure Communia.org, Centre de Creació Artística El Corralito, Ecobotiga l’Egarenca, la productora cultura l’Embarral, l’artista Joan Ignasi Ros, escola de teatre Les Pisanes, La Tija Edicions, Associació de circ Tub d’Assaig, Llibreria Synusia, Vesc i 1900Bed&Breakfast.

To Top