Terrassa

El futur negre dels agents cívics

Crítiques del PSC i Junts a l’eliminació del servei

Agents per a la convivència / ALBERTO TALLÓN

Per alguns no era més que un pegat que ocultava les mancances de personal en la Policia Municipal. Per a uns altres,  la unitat d’agents per a la convivència podia ser una eina eficaç per  difondre informació sobre civisme i per detectar punts de brutícia, per exemple. Però aquesta unitat ha entrat en declivi. De fet, ha desaparegut. Avui serà un dels punts de debat en el ple municipal, perquè el PSC i Junts per Terrassa han demanat explicacions i reclamen la seva continuïtat.

Per al PSC, acabar amb la unitat d’agents per a la convivència  és inadmissible “en uns moments com aquests, amb un augment de la percepció d’inseguretat a Terrassa“. Els socialistes denuncien que el govern, de Tot per Terrassa i ERC, hagi suprimit la unitat, i a més sense informar de si ha estat eficaç o no, sense donar més explicació que la pressupostària.

La divisió es va posar en marxa precisament per impuls del govern anterior, del PSC, l’any 2019, en les acaballes d’aquell mandat. El nou equip de Tot per Terrassa i Esquerra es va trobar el projecte desenvolupat quan es va fer càrrec de l’administració. La unitat va començar amb sis agents de manera temporal, però amb l’objectiu d’ampliar el grup si funcionava aquesta eina d’informació i sensibilització sobre civisme, i de detecció d’actes incívics.

Cobertura

“La nostra intenció era ampliar la unitat de sis a 21 agents per donar cobertura als set districtes”, afirma el regidor socialista Javi García. I denuncia que el seu grup municipal s’ha assabentat de la decisió del govern d’eliminar aquest servei sense que es conegui si darrere hi ha una avaluació seriosa del projecte. Els motius al·legats pel govern són econòmics, i García  considera intolerable la decisió d’uns governants que acostumen mirar “cap a un altre costat” en problemes d’inseguretat, escudant-se en altres administracions, i quan disposen d’eines com la dels agents cívics “la suprimeixen“.

Els socialistes han presentat  una moció en el ple d’avui per donar continuïtat a aquest programa i segurament es trobarà amb Junts per Terrassa, que presenta una proposta similar i demana incorporar al pressupost del 2022 una partida per a aquest programa. Un programa que es va iniciar amb la contractació inicial de sis persones i amb l’anunci de la intenció d’ampliar la plantilla fins 21 efectius si la prova pilot tenia els resultats esperats.

La pandèmia aconsellava “mantenir el programa com a reforça per promoure el civisme”, diu Junts. El servei va passar de sis a quatre agents, però aquests quatre han renunciat al càrrec als darrers mesos per haver aprovat oposicions o optat a altres treballs. I la bossa de treball d’agents cívics està esgotada. I enguany no hi ha pressupost.

Per tant, el servei no existeix. Al març, Junts va presentar una proposta demanant estudiar la continuïtat del servei i la moció es va aprovar per unanimitat. O sigui, diu Junts, “no es dona compliment a un acord del ple”. Després de dos anys de mandat, “seguim sense saber com l’equip de govern pensa fer tasques de sensibilització i combatre l’incivisme”.

El futur negre dels agents cívics
To Top