La Fundació Sant Llàtzer ha decidit posar a la venda Torrebonica. L’entitat ha publicat un anunci on detalla la comercialització dels 62.645,12 metres quadrats de terreny i edificacions de la finca, que surt a la venda per un preu mínim de 7,1 milions d’euros.
La fundació se’n desprèn després que no hagi prosperat el seu projecte inicial de convertir Torrebonica en un clúster de la salut. L’entitat privada ha passat per dificultats econòmiques els darrers anys i ara ha decidit desprendre’s de la finca, que va comprar per 7,2 milions el darrer dia de juny de 2010.
En aquella data, la fundació va signar l’adquisició de Torrebonica a Servihabitat, la divisió immobiliària de la Caixa, en una operació que afrontava de la mà de l’Ajuntament de Terrassa amb l’objectiu que el Consorci Sanitari de Terrassa impulsés a l’edifici principal el seu campus universitari en ciències de la salut. El projecte incorporava la facultat de medicina i de postgrau, l’Escola Universitària Creu Roja d’Infermeria, una escola de fisioteràpia i diversos cicles formatius en ciències de la salut.
La compra de la finca havia de permetre desenvolupar també serveis d’atenció a la dependència i sociosanitaris, a banda de potenciar un “clúster” de la salut amb empreses del món científic i tecnològic.
La inversió en la compra de Torrebonica ratllava els 10 milions d’euros amb el pressupost de rehabilitació de l’edifici i els interessos.
La Caixa va vendre la finca a la fundació i va finançar l’operació mitjançant una operació de crèdit, amb una carència de dos anys que permetia a l’entitat privada ajornar dos exercicis la primera quota.
L’any 2017, set després de la compra de Torrebonica, l’Ajuntament de Terrassa va injectar diners a la Fundació Sant Llàtzer per salvar-la de la fallida econòmica, tal com va informar. El ple municipal de juny de 2017 va aprovar l’expropiació de 21 hectàrees de la finca de Torrebonica. Els terrenys formen part de l’Anella Verda i, amb la compra, s’incorporaven al patrimoni municipal.
En cinc anys
L’administració va tancar l’operació per 4,5 milions d’euros. 1,3 milions els va aportar via subvenció i la resta, amb quotes de 580 mil euros anuals durant cinc anys.
Ara, el calendari de les aportacions municipals s’acosta al final i la Fundació Sant Llàtzer ha pres la decisió de desprendre’s de Torrebonica.
L’immoble forma part del catàleg d’edificis protegits. El document més antic que es conserva de la masia de la finca data de 1293. Els darrers propietaris, la família Viver, van batejar la propietat com a “mas Viver de la Torre Bonica”. Ramon Viver, el darrer hereu, va vendre la propietat el 1909 al Patronat de Catalunya per la Lluita contra la Tuberculosi, que la va convertir en sanatori.
Durant 60 anys, Torrebonica va ser centre de lluita contra la malaltia infecciosa, des de 1922 com a propietat de la Caixa de Pensions. A partir de 1977, va funcionar com a residència, colònia agrícola i ramadera, escola de persones sordes i cegues i, més tard, com a centre de colònies. Des de 1990 està en desús.