Terrassa va ser una de les primeres ciutats que va impulsar en el seu dia un Pla d’Entorn, que consistia a oferir recursos a les escoles, especialment les més desfavorides, perquè l’alumnat pugues fer activitats en horari extraescolar amb col·laboració amb les entitats veïnes de la seva zona. Aquell Pla d’Entorn té com a hereu al Pla de Millora d’Oportunitats Educatives (PMOE) en diverses accions, de les que la ciutat i la xarxa educativa també és una de les pioneres.
Aquest curs es va iniciar com a prova pilot el programa Passaport Edunauta, que també té com a objectiu que l’alumnat faci un aprenentatge fora de l’aula de la mà de les entitats que hi aporten el seu saber i experiència, com poden ser les culturals, les esportives o altres. Així mateix s’implica també a les famílies dels infants per tal de crear un vincle més estret.
Aquesta nova acció està dissenyada per la Fundació Jaume Bofill i la cooperativa +Educació. El programa es va oferir a la zona educativa 3 per considerar que allí es necessita més per estar ubicats centres de més complexitat. L’oferta va tenir l’adhesió de les escoles Roser Capdevila (cicle mitjà) i Joan Marquès Casals (cicle superior), el grup de colònies Ca N’Anglada i els esplais La Fàbrica i Tremola.
El programa d’activitats, per la pandèmia, s’ha concentrat fonamentalment a les mateixes escoles i esplais, i han estat relacionades amb les arts escèniques, la música, l’esport, les lletres i el patrimoni cultural. El pla ha comptat amb la participació de 267 infants, els quals han disposat d’un passaport que s’ha anat sallent a mesura que es feia l’activitat. La regidora d’Educació, Teresa Ciurana, va dir ahir a la comissió de Cicles de Vida que estava satisfeta d’aquest programa perquè a més oferir activitats, lluita contra l’equitat, i va anunciar una segona edició el curs vinent. De moment, ja han rebut l’adhesió de les escoles Salvador Vinyals i Liceo Egara, però poder hi haurà més centres que s’afegiran.