Terrassa

Una nova vida a les residències: més carrer i menys mascaretes

L’alt grau de vacunació als centres comporta una progressiva recuperació de la normalitat prèvia a la pandèmia

A Concepció Vall, li falten quatre anys per complir-ne 100. “No he tingut cap problema amb el coronavirus i ara, a més, ja fa setmanes que estic vacunada”, diu. La seva companya a la residència Lavoisier, situada de la Cogullada, Joana Vila, de 92 anys, va anar fa pocs dies al metge per una visita que va quedar anul·lada a causa de la pandèmia. Per acudir-hi, es va posar la mascareta, però dins la residència, habitualment ja no en porta.

“Tenim 24 usuaris i tots ells s’han vacunat. Els residents s’han pogut treure la mascareta dins del centre, si bé el personal la segueix duent”, explica en Francesc Xavier Badia, soci de la residència Lavoisier. Aquest gest, el dels avis i les àvies sense mascareta dins de les residències (Salut ho permet en els centres sense positius de Covid, i sempre que es pugui mantenir la distància de seguretat als espais comuns) resulta simbòlic de la “nova vida” que hi ha en aquests espais gràcies a l’alt nivell de vacunació assolit. A Terrassa, un 95,5% de les persones institucionalitzades (un grup que inclou els usuaris de les residències) ja han completat el procés de vacunació. A més, vuit de cada deu professionals que hi treballen també han acabat la pauta.

Sortides
En paral·lel, les residències recuperen les activitats habituals que van quedar interrompudes pel virus. A la de Sant Josep Oriol, al carrer de l’Església, arran de la vacunació han rescatat els passejos al carrer una vegada per setmana.

“Els residents han estat tancats molt temps. Ara, els que tenen més autonomia ja poden tornar a sortir en grup. Ho fan amb una fisioterapeuta, perquè s’acostumin de nou a caminar amb els desnivells del carrer”, diu la Teresa Carbonell, treballadora social a Sant Josep Oriol. El mateix passa a altres residències de Terrassa, com a la de Vellsolà. Els 32 residents dels seus dos centres, així com els 25 treballadors, ja s’han vacunat de la Covid. “Els usuaris surten a passejar a la plaça de Catalunya. Això els dona molta vida, ja que l’any que han passat, tot i estar-ne molt pendents, ha estat difícil a nivell anímic”, diu en Vicenç Ruiz, director tècnic a Vellsolà.

De fet, el Departament de Salut permet des del 13 de febrer que la gent gran pugui sortir a l’exterior les residències a passejar (només en el cas d’aquelles catalogades com a verdes, és a dir, sense cap cas actiu de coronavirus). Salut va relaxar així les restriccions sobre aquests centres, que tant han patit la pandèmia, ja que la majoria dels usuaris ja s’havien vacunat.

Flexibilitat
Un altre dels canvis que s’ha produït recentment en l’àmbit residencial té a veure amb una flexibilització de les visites, que han de tenir cita prèvia i depenen de la capacitat organitzativa de cada centre.

En el cas de la residència Sant Josep Oriol, la Teresa Carbonell, treballadora social, explica que “abans de la vacunació, els residents rebien només una visita per setmana, però que ara, en funció de la disponibilitat, hi ha famílies que venen dos o tres cops per setmana”.

En Jordi Coma, director de la residència Sant Miquel de Viladecavalls, assenyala que “davant d’aquesta major flexibilitat, hem ampliat les zones de visites, i hi hem posat més carpes i separacions com a mesura de prevenció”.

En qualsevol cas, la recuperació de la normalitat prepandèmica a les residències és lenta, progressiva. “Resulta evident que estem més tranquils que abans de la vacunació, però amb tot el que hem viscut, està clar que no podem abaixar la guàrdia”, conclou Coma.

Una nova vida a les residències: més carrer i menys mascaretes
To Top