Els vianants que passaven a primera hora del matí d’ahir per la Plaça Nova quedaven sorpresos per un brunzit constant i inesperat. Era el d’un objecte volador identificat com a un dron. L’aparell va enlairar-se des de la base i fins al coronament de la Xemeneia Roca i Pous per captar-ne milers d’imatges, amb què es comprovarà en quin estat es troba l’estructura.
“Podrem examinar la construcció al mil·límetre”, va indicar en Marc Sanllehí, un dels socis d’Altiplà Geomàtica i Topografia. Aquesta és l’empresa a la qual l’Ajuntament ha encarregat els treballs destinats a crear un registre digital de les xemeneies de la ciutat, un llegat dels antics vapors i una riquesa patrimonial de Terrassa.
“Amb els drons es realitzen cada vegada més tasques d’inspecció en la via pública. S’utilitzen per sobrevolar els ponts que estan a molta alçada per saber en quin estat es troben les bigues. O fins i tot n’hi ha d’adaptats per tal d’examinar les clavegueres”, apunta Sanllehí.
El d’ahir era un giny volador especial per fer estudis topogràfics, com el realitzat a la xemeneia de la Plaça Nova durant prop de dues hores. I com el que va seguir a la xemeneia TISA, a la plaça de la Terrassa Industrial.
Prevenció
L’arquitecte tècnic del Servei d’Arquitectura, Espai Públic i Biodiversitat Urbana Ramon Vidal apunta que fins ara, quan hi ha alguna incidència en una xemeneia, “s’hi actua i es rehabilita”. Les últimes intervencions han estat a la xemeneia de l’antiga Quadra Busquets, a la plaça de Salvador Espriu. I a la de la bòbila Almirall, a la plaça de l’Assemblea de Catalunya. “La creació del registre serà un referent, un punt de partida per passar a actuar d’una forma més preventiva i controlar així possibles deformacions de les estructures”, afegeix.
Vidal apunta que l’estat de conservació de les xemeneies de Terrassa és, en general, bo. I que, sense haver-hi riscs, totes les torres, estan lleument torçades, “per l’acció del vent, pels gasos i les altes temperatures que hi havia a l’interior quan funcionaven, o pel fred i la calor meteorològiques”.
I, mentrestant, el dron, segueix el seu “ball” pels aires, el seu “festeig” amb la xemeneia. “A partir de les imatges captades es genera un núvol de punts tan dens que podem veure l’estructura en tres dimensions”, detalla Sanllehí. Un topògraf dona un caràcter mètric a la figura. El dron també permet crear una imatge composta de milers de mínimes captures. I així es radiografia quin és l’estat actual de la xemeneia mil·límetre a mil·límetre, esquerda a esquerda, quan n’hi ha.
Si la meteorologia ho permet (els drons no s’avenen amb la pluja), l’estudi continuarà avui a la xemeneia Guardiola de la plaça de la Quadra de Vallparadís, davant de l’edifici de MútuaTerrassa. L’Ajuntament preveu repetir el vol del dron a la resta de les xemeneies de propietat municipal. N’hi ha 15. La voluntat del Consistori és ampliar el registre digital, també, a les xemeneies que pertanyen a d’altres institucions o són de propietat privada.