Diners

Alba: “La innovació és afavorir empreses que ja l’apliquen”

Oriol Alba es va incorporar a la patronal l’any 2011 i ara assumeix la secretaria general / Nebridi Aróztegui

El nou secretari general de la Cecot ha rellevat l’històric David Garrofé –que va ocupar el càrrec durant 34 anys– en un moment complex per a l’economia. Cofundador i membre de direcció de Lemon Value, una consultora en creació, compravenda i valoració de pimes, Alba es va incorporar a l’equip de la Fundació de la Cecot el 2011 per desenvolupar projectes en l’àmbit de l’emprenedoria. Entre el 2011 i el 2019 va ser coordinador general del Centre de Reempresa de Catalunya, que ha esdevingut un referent.

Assumeix el relleu en un moment complicat? És un repte important. Vivim un moment d’enorme importància que ens exigeix augmentar els nostres esforços més que mai. Amb un punt de respecte, però també de moltes ganes i molta il·lusió. Per a mi és l’inici d’una nova etapa que, per sort o per desgràcia, sempre recordaré perquè és un moment tan excepcional com una pandèmia.

Quines seran les seves prioritats? Com a organització hem d’estar molt atents a les necessitats dels associats, de les empreses, per poder demanar programes, recursos, respostes i assessorament que els ajudin a fer aquesta transició i adaptació.

Una part important d’aquesta adaptació és la digitalització. Quina és la situació a Terrassa? El salt del model productiu passa, en una part, per la transformació digital. Estem fent un mapa de necessitats i detectem que la digitalització n’és una. Ho reclamarem amb els fons europeus. La digitalització s’ha d’entendre com una necessitat de cada empresa i de cada sector. Els plans previstos per d’aquí 3 o 5 anys s’han accelerat per necessitat. Les empreses prenen mesures a nivell estratègic que potser tenien aparcades i que, en l’àmbit operatiu, s’han vist forçades a aplicar.

Estem en una ciutat innovadora? A Terrassa hi ha un gran teixit empresarial de base industrial que du la paraula “innovació” enganxada al seu mateix ADN. No perdem de vista que la innovació no només passa per la creació de noves empreses, sinó sobretot per afavorir les que ja l’apliquen que, si tenen la capacitat d’aportar-hi recursos i connectar-los, poden fer un salt qualitatiu.

Per què Cecot intensifica el seu protagonisme? Demanem establir un nou model de cogovernança del país en què les empreses, és a dir, tots els agents socials i econòmics, participem molt més en les taules on s’elaboren totes les propostes i mesures per evitar el tancament d’empreses.

Ens en sortirem? Ens en sortirem. En l’àmbit personal, tots hem hagut de fer una aturada i continuació. Les empreses ho fan de manera constant per estar molt a prop de la realitat social i econòmica on operen. Com a societat, ara tenim una oportunitat d’evolucionar el nostre model. El repte és saber ben bé on anar, i ser conscient que tota transició té un cost. Si aconseguim treballar de manera conjunta, el repte serà evitar que aquest cost sigui el menor possible.

To Top