Per força els Reis d’Orient s’havien de retrobar amb els nens i la ciutat de Terrassa, el 5 de gener vinent, malgrat la pandèmia, però també per força la seva estada havia de ser diferents a les dels altres anys. La majoria de les incògnites sobre la vinguda de Ses Majestats les van revelar ahir l’alcalde Jordi Ballart i Ricard Figueras, president del Social, que l’organitza conjuntament amb l’Ajuntament.
“La nit de Reis és la més màgica de l’any, i això ha sigut un motiu per pensar-la i repensar-la moltíssimes vegades, i fer el màxim esforç per mantenir-la”, va dir Ballart abans de fer públic que Melcior, Gaspar i Baltasar arribaran com sempre la tarda del dia 5, en helicòpter. La diferència és que aquesta vegada “no ens han dit l’hora exacte, ni el lloc. Tothom, però, podrà veure l’arribada per Canal Terrassa, la televisió municipal”.
Una estona després, els Reis d’Orient es desplaçaran a l’Estadi Olímpic per tal de protagonitzar una gran festa de benvinguda, que serà l’únic moment en què podran ser vistos personalment. Aquesta festa es farà tres vegades, a les 5.30 i a les set de la tarda, i a les 8.30 del vespre. “És un espectacle de música, llum i foc que s’ha dissenyat intentant fusionar la d’arribada de cada any, amb el Miqui Gimènez, i la recepció a l’Ajuntament, en què llegeixen el seu discurs”, va explicar Figueras a l’acte informatiu d’ahir. “També hi haurà el tradicional ‘Ball de Reis de Terrassa’, l’Àliga i algunes sorpreses més”.
L’ aforament serà limitat. Ara mateix, la web Ganes de Nadal a Terrassa, que l’Ajuntament ha creat per facilitar la informació sobre aquestes festes atípiques, assenyala que el nombre màxim d’assistents a cada sessió és de mil (l’Estadi Municipal té una capacitat de gairebé onze mil persones). Però aquest topall “pot variaren en funció d’allò que hagi determinat en aquell moment el Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (Procicat). No sabem si serà el trenta per cent, el cinquanta o el setanta. Depén del tram de la desescalada en què ens trobem”, afegeix Ballart.
Les entrades, la setmana vinent
Com es podrà accedir a la festa, evidentment d’entrada gratuïta? Amb inscripció prèvia, “mitjançant una plataforma de venda d’entrades (a preu zero) que la setmana vinent ja estarà activa. Començarà a ‘vendre’ entrades atenent a la limitació d’aforament que tenim ara”.
La plataforma donarà un màxim de sis entrades per unitat familiar, i el president del Social recalca la importància que els grups d’assistents ho siguin, d’unitat familiar. “Si podem evitar que vinguin els oncles i els avis, millor. Qui ha de veure els Reis d’Orient i ocupar l’Estadi Olímpic són els nens, el nombre més gran de nens possible.”
L’entrada del públic es farà per tres portes, que són diferents de les altres tres per les quals sortirà. L’ Estadi estarà dividit i senyalitzat en tres àrees. El públic d’una no es podrà barrejar amb el de les altres. I cada àrea estarà dividida en vuitanta “minisectors”, cada un dels quals amb un patge que anirà col·locant i fent seure a la gent,per tal d’evitar qualsevol possible aglomeració”. Per descomptat, tothom amb mascareta tota l’estona.
Després de l’últim passi de la festa, queda oberta la possibilitat que els Reis d’Orient facin una “passejada breu” per algunes de les avingudes de la ciutat. “Només si la situació sanitària ho permet. Seria una oportunitat per tal que els nens i les nenes de Terrassa poguessin veure i saludar-los, des dels balcons i les finestres, fins i tot des dels carrers amb les distàncies adequades”, explica Ballart. Tot depèn, però, del que autoritzi el Procicat.
Xiu-xiu, gairebé com sempre
La pandèmia no és excusa perquè els nens de Terrassa no facin “bondat de la bona”, perquè el Patge Xiu-Xiu no deixa pas de venir, uns dies abans dels Reis, per passar-los avís del seu comportament, i recollir les cartes. L’estada de Hassim Jezzabel serà més normal del que semblava. Arribarà com sempre el dia 26, això sí, igual que els Reis sense dir on i quan, i sense fer el seu recorregut pels carrers. I les 6.30 de la tarda serà a l’atri de l’Ajuntament per tal de recollir les primeres cartes, amb totes les mesures de prevenció (l’accés i la sortida a l’espai seran independents).
Com cada any, Xiu-Xiu visitarà tots els districtes de Terrassa per tal de recollir les cartes dels nens als Reis. La diferència és que les visites s’han programat aquest any en els patis de les escoles d’aquestes districtes, és a dir, a l’aire lliure i amb prou espai per mantenir les distàncies de seguretat. I Xiu-Xiu no asseurà cap nen a la seva falda, com té per costum. Al seu costat hi haurà un sillonet on la canalla podrà seure per parlar amb l’emissari reial amb la distància de seguretat.
“Aquest és un any molt difícil pera tothom, i també per al Social, que organitza cada any la cavalcada. A la nostra entitat hem discutit molt quina era la millor manera de portar als Reis, quines possibilitats teníem. Hem pensat molt les diferents opcions abans de triar les més apropiades pels temps que vivim”, va reconeixer Figueras a la roda de premsa d’ahir..
La modèstia de les paraules del president del Social (entitat potser una mica aclaparada per aquesta situació tan inusual) contrastava amb la ferocitat de les crítiques que es van desfermar ahir a la tarda a les xarxes socials contra les decisiones preses per la vinguda dels Reis d’Orient. Al grup de Facebook de Diari de Terrassa algunes persones es queixaven que es pugui anar a l’Estadi per la Festa de Benvinguda, i no a veure els partits del Terrassa. Altres opinaven que la seva celebració suposa un risc de contagi molt alt, sobretot pels nens.