Des que era un marrec visc la música amb rauxa. En fer-me gran, he arribat a la convicció que hi hagué dues persones que em van "inocular aquest virus": el meu pare (mort l’any 1993) i el mestre Josep Freixas i Vivó (a qui ens va prendre la Covid-19 enguany). Mai no podré agrair-los la plantada de la seva "llavor" pel que fa a aquest art. De passada, com que també tinc el "cuquet" d’escriure, sento l’obligació interna de dedicar avui la columna a la patrona d’aquest art: santa Cecília. És demà, diumenge… però toca avui.
Paral·lelament, m’encisa l’orgue litúrgic. No ja tan sols escoltar-lo, sinó fer-lo sonar. El binomi musical i literari emplena el meu interior i m’aporta un gaudi immens. De la música, em sedueix tot: un mínim "adagio", un engrescador "allegro", l’acompanyament d’una antífona litúrgica, l’audició d’una "ària", la cadència d’un "minueto". També el rum-rum compassat d’un "cànon", el contrapunt d’una "fuga", la melositat d’una "cantata", la majestuositat i fondària ferma d’un "pedalier", la trempera d’un registre "tutti", el "tremolo" d’una melodia o la "sordina" d’un tub qualsevol.
La simbiosi de tot plegat em genera l’efecte d’un "in crescendo". Assegut davant d’un teclat, els dits em van sols. Ben fàcilment sorgeix un "improvvisato" que m’asserena i em conforta. Tal com si es tractés d’un "legato", s’incardinen relaxament i pregària.
"Si patrona i mitjancera, la música us ha aclamat, trobi en vós guia i senyera qui el vostre art ha conreat." I també, textualitzant el contingut dels goigs de la santa, a Terrassa, "que els cors de grata harmonia i els bons conjunts musicals us delectin, en tal dia, amb llurs himnes celestials".
De retruc li faig aquesta pregària humil, breu i senzilla: "Atorga’ns el regal d’un orgue com cal per a la catedral-basílica del Sant Esperit". És la meva parròquia de sempre i em dol copsar-hi que la litúrgia pateix una "mancança" fonamental… Prou sé que em caurà una pluja d’improperis i alguna altra "creu" de part dels responsables del projecte! Però "who follows her gets her" / "Quien la sigue, la consigue"… Per a quan l’obertura d’un "compte d’amics de l’orgue"?