Terrassa

Rebuig als autotests de la Covid a les escoles

L’escola és un dels espais que està resultant més segur amb la pandèmia provocada per la Covid-19. Ho demostren les xifres donades fa uns dies pels departaments d’Educació i Salut on un 95% de l’alumnat ha anat a classe de forma presencial als centres en el pic màxim de la segona onada de la malaltia. Són dades que transmeten confiança a l’alumnat i sobretot a les famílies, les quals estan amb la inquietud dia si dia també de si el grup bombolla del seu fill o filla s’ha de confinar quan es detecta un cas amb resultat positiu.

Els centres educatius tenen un protocol de mesures contra la Covid-19 de les conselleries d’Educació i Salut. Es tracta d’un protocol flexible que pot canviar segons l’impacte de la pandèmia. I, de fet, el mateix dia que es parlava d’aquest bon percentatge d’assistència a les escoles, es van avançar novetats en el sistema de fer les proves PCR a l’alumnat dels centres.

Actualment, unitats mòbils de l’atenció primària es desplacen als centres per fer els PCR als alumnes. Doncs, les conselleries d’Educació i Salut proposen que, per alliberar la càrrega de treball als CAP’s, siguin els mateixos alumnes que es facin la prova, amb el guiatge dels docents del centre, que rebran una formació específica. La secretària general d’Educació, Núria Cuenca, va argumentar que “els cribratges a les escoles és una de les mesures que ens serveixen per detectar els positius i evitar possibles contagis a dins dels grups bombolla. Fins ara, des de l’inici del curs, hem fet més de 330.000 PCR als centres educatius. Volem continuar mantenint aquestes proves i, alhora, alliberar els recursos humans, que s’han de destinar a àmbits on la incidència del virus és més greu”. I va afegir: “Hem de fer aquest pas de responsabilitat per poder seguir mantenint aquesta estratègia, que ens dóna molta informació i seguretat als centres educatius”. Tot i que va dir que no es posaria en marxa fins que no s’hagi planificat l’activitat formativa. L’anunci d’Educació va generar reaccions en contra d’una manera immediata. L’associació de directius de l’educació pública catalana (Axia, en les seves inicials en català), va ser de les primeres a manifestar el seu rebuig que es facin autoproves de la Covid-19 en els instituts, al mateix temps que va demanar a Educació que rectifiques la mesura que afecta directament a la direcció i al professorat del centre. Axia defensa que el personal docent no té competències per fer les PCR i que la realització d’aquestes corresponen al personal sanitari. L’associació, a més, insisteix que el professorat no té formació sanitària necessària per a la fiabilitat dels resultats i que les direccions ja pateixen prou per a l’aplicació de les mesures i la gestió dels casos positius i aïllaments.

Els sindicats també s’oposen. Ustec-Stes, el de més pes a l’ensenyament públic, considera que la proposta del Govern denota “irresponsabilitat” i ha demanat al professorat que es negui a fer cap supervisió de les proves d’antígens. Ustec-Stes va expressar el seu rebuig aquest dimarts amb concentracions davant de les seus territorials d’Educació, entre aquestes la del Vallès Occidental a Sabadell. I els professionals de la sanitat també s’han mostrat en contra. El Sindicato Estatal de Técnicos Superiores Sanitarios (Sietess) ha qualificat la mesura de Salut de “despropòsit” i fins i tot ha interposat un recurs contenciós-administratiu a l’Agència de la Salut Pública de Catalunya davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El director de Serveis Territorials d’Educació, Jesús Viñas, opina que proposta del Govern no s’ha entès correctament. “La informació que s’ha donat ha arribat distorsionada. És una proposta per ajudar a rebaixar la tensió als professionals sanitaris. La idea és que els autotests ràpids es puguin implantar a secundària i que l’alumne ho pugui fer acompanyat del seu tutor. És obvi que primer hi ha d’haver una formació prèvia a l’aula”.

Viñas recorda que aquesta mena de autoprova ràpida es va assajar en els cribratges a secundària, en els que va participar els instituts Montserrat Roig i Matadepera i diu que va funcionar molt bé. “Creiem que quan es posi a la pràctica no es veurà tan complicat perquè és una autoprova senzilla”, va afegir.

El director de Serveis Territorials també ha aprofitat per destacar que en els últims deus dies ha baixat a la meitat el nombre de grups confinats a les escoles del Vallès Occidental, una situació que també s’ha traslladat a Terrassa. “Això confirma que la situació externa té una correspondència directa a l’escola”.

To Top