Terrassa

Una festivitat de Tots Sants del tot atípica 

La festivitat de Tots Sants d’enguany ve marcada per la Covid-19, amb totes les restriccions que això suposa. Ni festes de Halloween, ni oci nocturn, ni sopars a restaurants en parella o amb amics, ni reunions familiars de més de sis persones per menjar-se les castanyes i els panellets…. Són dies estranys que aboquen a la ciutadania a viure una festivitat de Tots Sants del tot atípica, com atípics són, de fet, els temps que estem vivint.

Posem exemples. La restauració, de capa caiguda amb el tancament de bars i restaurants des de fa un parell de setmanes, gairebé no té previst fer negoci de l’única possibilitat que els hi queda sobre la taula: elaboració de menjar per emportar. Explica el president del Gremi d’Hostaleria de Terrassa i Comarca, Xavier Gómez, que la nit de Tot Sants tradicionalment ja és fluixa pel sector perquè la gent sol quedar-se a casa i celebrar-la en família. Per això, preveu que el percentatge de restaurants i bars que ofereixin dinar per emportar no arribi al 50%. “Els que obrin ho faran per fidelitat a la seva clientela i no pas per guanyar diners”, afirma contundent. Sobre els establiments d’oci nocturn no cal ni parlar-ne.

Més exemples: les parades de venda de castanyes encara confien (algunes) en fer negoci, ja que, malgrat el tancament perimetral dels municipis i la suspensió d’activitats culturals, la gent pot sortir al carrer i fer compres. La responsable d’una parada situada al carrer de la Font Vella explica que les vendes “han baixat” amb relació a anys anteriors i desitja que aquest cap de setmana hi hagi més moviment. “No estic massa animada”, diu al respecte i recorda que “els impostos (per instal·lar la parada) els seguim pagant igual”.

L’altra cara de la moneda la mostra un dels responsables de la parada situada al Portal de Sant Roc, una de les més antigues de la ciutat amb més de 40 anys oferint castanyes i moniatos. “De moment ens està anant de meravella perquè tenim una clientela molt fidel”, afirma, i afegeix que “tenim totes les mesures de protecció necessàries i els clients prenen les distàncies de seguretat adients”. La parada té permís municipal per ser-hi fins al 20 de desembre, motiu pel qual l’única por dels seus responsables és que tornin a confinar a la gent a casa seva. “Hem fet una inversió molt important i si passés això seria una ruïna per nosaltres”.

Safates més petites
Els flequers i pastissers també juguen paper important en la festivitat de Tots Sants amb la venda dels tradicionals panellets, que no poden faltar en aquestes dates, a més de moniatos i castanyes. Per aquest sector les previsions són optimistes, ja que, a més de les restriccions de mobilitat per la covid-19, la coincidència de la celebració en diumenge fa pensar que afavorirà les celebracions a casa i, per tant, la compra de panellets.

El que sí que canviarà serà el nombre de participants en les celebracions de la castanyada per les restriccions establertes pel que fa a reunions. Per adaptar-se a la demanda condicionada per la pandèmia, els pastissers i flequers prepararan safates de panellets variats més petites. Així ho explica la presidenta del Gremi de Flequers i Pastissers de Terrassa i Comarca, Fanny Novell, qui afegeix que a Catalunya “som molt de tradicions i aquesta és molt nostra”.

“De fet, ja estem venent panellets a un bon ritme des de fa dues setmanes. Potser és perquè la gent que acostumava a sortir a dinar o a sopar i ara no pot fer-ho es dóna aquest plaer. Per això crec que aquest és un dels motius pels quals estem venent més”, reflexiona Novell, qui no vol aventurar-se a donar una xifra sobre quant augmentaran les vendes amb relació a l’any passat. En tot cas, el Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu un increment de les vendes de panellets en un 2,5%.

Qualitat i proximitat
Novell, que ressalta que “treballem amb totes les garanties i mesures de seguretat”, defensa que els productes oferts per pastissers i flequers són “de qualitat i fets amb ingredients de proximitat”. En aquest sentit, el Gremi reivindica la qualitat dels panellets artesans de pastisseria i fleca i recorda que, a diferència dels industrials, aquests segueixen la recepta tradicional, elaborats amb massapà (pols d’ametlla, ou i sucre) per aconseguir un panellet molt més gustós i tendre; que a més no porten fècula (de patata o moniato), ni conservant ni colorant artificial.

A més, en la seva preparació utilitzen ametlla marcona, pinyons del país (un ingredient molt preuat que enguany costa entre 55 i 70 euros el quilo) o cacau d’origen, i s’elaboren un a un, de forma artesanal i hores abans de ser venuts.

Com cada any, el panellet de pinyons es manté com el més venut amb diferència; i els d’ametlla, de coco, el bolet (massapà flamejat), el de castanya o de cafè, són altres clàssics que tornen a tenir bona acollida. En tot cas, “cada any introduïm algun gust nou amb la idea de no deixar d’innovar”, diu Novell.

To Top