El govern municipal ha impulsat una bateria de trobades amb alguns dels sectors més afectats pels tancaments d’activitat. L’executiu de Jordi Ballart els proposa una bateria de mesures per compensar la baixada d’ingressos, algunes immediates i altres que es concretaran en el futur. Empreses de l’oci nocturn, professionals de l’estètica i taxistes han vist caure ingressos a conseqüència del tancament de les seves activitats i molts tenen dificultat per mantenir estructures o bé es veuen abocats a un tancament imminent.
Pel que fa als locals de l’oci nocturn, discoteques i bars musicals, el govern municipal els ha proposat la bonificació del 10% de la taxa de residus corresponent a l’exercici 2020 i la possibilitat de condonar el deutes amb l’Ajuntament. A més, L’Ajuntament ha anunciat que programarà una oferta cultural municipal a la xarxa de locals nocturns que adaptin les seves sales a aquestes activitats. L’administració “facilitarà els canvis de llicència”.
“Hem d’aconseguir mantenir els nostres locals d’oci nocturn -afirma Isaac Albert, tinent d’alcalde de Promoció Econòmica i Projecció de la Ciutat- , d’ells viuen moltes famílies i són part de la vida de la nostra ciutat. Els necessitarem, més que mai, quan aconseguim superar la pandèmia per tornar a la normalitat”.
El pagament dels lloguers és un dels problemes que més preocupa als empresaris de la nit. L’Ajuntament ofereix al sector la possibilitat de mediació en la negociació dels preus del lloguer i anuncia que treballarà per obrir una línia de subvencions i per implantar una prova pilot de tests ràpids per detectar la Covid-19 un cop bars musicals i discoteques reobrin portes.
A Terrassa hi ha 48 empreses que es dediquen a l’oci nocturn. Eva Curto, de Venice Club, celebra les propostes municipals però apunta que el sector necessita “mesures més dràstiques. Portem set mesos tancats amb una pausa a l’estiu en la que vàrem facturar un 80% per sota del habitual. La situació en auqests moments és insostenible”.
Curto va ser a la reunió amb el govern municipal, al que demana que “doni un pas més en el tema dels lloguers com ja han fet municipis com Jeréz, Granada, Vilareal o tota Galícia”, en alguns casos amb ajuts directes al sector.
Antoni Marañón, propietari de la sala Fred Astaire i membre de la Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturn (FECALON), recorda que “molts locals hem invertit a canviar l’estructura per millorar la seguretat, hem comprat taules, agafat les dades dels clients i continuem tancats. Necessitem ajuts directes al lloguer, al subministraments com l’aigua i en l’impost de vehicles. Tots ells municipals”.
Noves mesures
El sector de l’oci nocturn espera mantenir una segona reunió amb les autoritats municipals on es concretin “noves mesures”. Els empresaris se senten “massacrats i empestats-critica Eva Curto-. I no és just perquè amb les mesures preses, els nostres locals són fins i tot més segurs que les llars on se celebren sopars de grup i festes”.
Els propietaris de discoteques i bars musicals estan “molt pendents del Nadal i el Cap d’Any-comenta Marañón-. Si no reobrim un 80% dels negocis es veuran obligats a tancar a Catalunya”.
Pel que fa al sector de l’estètica i la imatge, l’alcalde de Terrassa va defensar a la sortida de la reunió amb els representants que són “activitats segures”. Jordi Ballart ha demanat per carta a la Generalitat que permeti obrir els centres i la seva companya d’equip, la regidora de Comerç Jennifer Ramírez va recordar que els professionals de l’estètica i la imatge han fet “un gran esforç en els darrers mesos per adaptar-se a les degudes exigències de seguretat. Han fet els deures i estem al seu costat”.
A la reunió telemàtica amb l’Ajuntament hi van assistir Joe Olmo i Marta Oliart; així com Núria Amela, de Cecot, en representació del Gremi de professionals de la Imatge de Catalunya. També Rosa Perdices Torrent, presidenta del Gremi d’Estètica de Catalunya.
El govern municipal ha anunciat la voluntat d’organitzar en els mesos vinents, i si la pandèmia ho permet, una fira d’estètica i imatge per dinamitzar el sector. També ha convidat als negocis a promocionar-se al web botigues obertes.terrassa.cat i a demanar assessorament a l’Oficina d’Atenció a l’Empresa. El govern impulsa també una proposta de resolució al ple d’avui per demanar a la Generalitat una rebaixa de l’IVA del sector de l’Estètica del 21% actual al 10%.
Ahir el sector va rebre una bona notícia, el desbloqueig de la tramitació dels ajuts autonòmics a la restauració i l’estètica. El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, va anunciar que la incidència tècnica que dimecres va impedir demanar els ajuts ja havia estat solucionada. En una compareixença al Parlament, Tremosa va atribuir la incidència a un col·lapse al canal després que entressin 6.000 peticions en deu minuts. A causa de l’error informàtic, el termini de quinze dies hàbils per presentar les sol·licituds va començar a comptar ahir.