Antoni Verdaguer és el director del documental "Eduard Torres, Edi, un home contra el tedi" que es pre-estrenarà aquesta tarda a les vuit a les instal·lacions del CD Terrassa Hockey. Posteriorment, està previst que es projecti a Amics de les Arts el 10 d’octubre i al cinema Catalunya en data per concretar. La pel·lícula, d’una hora de durada, és un homenatge al polifacètic personatge, que durant 43 anys va publicar acudits a Diari de Terrassa i que va morir el mes d’abril passat.
El documental, elaborat entre el 14 d’agost de 2019 i el 18 d’agost de 2020, ofereix un retrat molt complet d’Eduard Torres a través d’entrevistes, imatges d’arxiu, enregistraments de ràdio, fotografies i altres documents, entre els quals nombroses caricatures i acudits. Conté anècdotes -algunes poc conegudes, com que va publicar llibres a Corea i la Índia o que havia arribat a oficiar cerimònies de casament- i records d’una vida viscuda amb plenitud i intensitat.
Eduard Torres, més conegut com Don Edi, no només va fer uns deu mil acudits per al nostre diari, sinó que va ser geganter, col·laborador de la Fira del Dibuix i del Festival de Jazz, animador cultural, dibuixant d’auques, caricaturista, cartellista, professor, conferenciant, "showman" -el documental recupera imatges d’un assaig de la seva irreverent versió musical de "Els Pastorets"-, pregoner de Festes Majors, jugador d’hoquei, entrenador i àrbitre internacional. També va col·laborar a Ràdio Terrassa i a la televisió de Matadepera.
Estructura
El documental s’estructura a partir de l’entrevista enregistrada l’any passat amb el propi Edi, que repassa la seva vida sense obviar els moments polèmics -un dels seus acudits va ser titllat de racista i un altre de masclista- i sense perdre mai el sentit de l’humor. Fins i tot fa broma sobre la seva mort imminent. S’hi intercalen entrevistes amb altres persones que el van conèixer, com Lídia Martí, presidenta del CD Terrassa Hockey, Xavi Adell, president de la Federació Catalana d’Hoquei, el periodista i músic Josep Maria Francino, Nil López, alcalde de Matadepera, Toni Nogués, ex-jugador d’hoquei, Valentí Grau, del Club de Jazz d’Amics de les Arts, Jordi Hurtado, d’Amics dels Gegants de Matadepera, i Josep Manuel Gómez, de Col·leccionistes de Terrassa, tots els quals en guarden bons i divertits records. Josep Maria Francino, per exemple, ensenya a càmera una pedra sobre la superfície de la qual l’Edi li va dibuixar una caricatura.
El guió del documental és del propi Antoni Verdaguer, la veu en off de l’actriu Rosa Aguado, el muntatge de Santi Ortíz i la música original d’Enric Carreras. També hi han col·laborat l’Ajuntament de Matadepera, Amics de les Arts i Joventuts Musicals, Amics dels Gegants de Matadepera, el CD Terrassa Hockey, Col·leccionistes de Terrassa, la Federació Catalana d’Hoquei, l’Arxiu Tobella, TV Matadepera, Toti García Riba, Albert Beorlegui, Fernando Rodríguez Calvo, la família Torres-Bach i Diari de Terrassa.
Del rodatge de "Eduard Torres, Edi, un home contra el tedi"el director Antoni Verdaguer destaca com li va impressionar "la seva enteresa davant del càncer que patia" i com era capaç de "fer acudits sobre la radioteràpia dient que, total, ell ja havia treballat quinze anys a la ràdio" i sobre la mort, deixant fets acudits pòstums. Recorda que "tenia centenars d’originals dels seus acudits, guardats a casa, sense cap ordre. Me’ls va deixar i els vaig anar classificant per temes" per escollir els que havien de sortir.
"Eduard Torres, Edi, un home contra el tedi" pertany a la sèrie "Terrassenques/ Terrassencs", que Antoni Verdaguer va iniciar amb un documental sobre Pickman. Posteriorment n’ha rodat sobre Feliu Formosa, Manuel Royes i Miquel Farré, els dos darrers encara inèdits. Té en procés d’elaboració -"de moment he fet les entrevistes", diu- els dedicats a Josep Maria Francino, el doctor Estapé, Jan Baca, Floreal Soriguera, Antoni Padrós i Marta Pessarrodona i li agradaria "fer-ne també sobre Paulina Pi de la Serra i Anna Murià".