Terrassa

Economia de “guerra” per combatre la pandèmia

Tot el món empresarial ha vist alterada la seva activitat habitual, i més des de la prohibició de totes aquelles activitats econòmiques no essencials. Però hi ha un bon nombre de companyies que formen part de la “cadena de valor” dels productes considerats imprescindibles en l’estat de l’alarma que continuen produint, fins i tot, amb més intensitat, i d’altres, que s’han reconvertit per posar el seu gra de sorra en la lluita contra la pandèmia. A Terrassa en són un bon grapat i és difícil enumerar-les totes, però sí que és possible parlar d’alguns empresaris als quals el Covid 19 està portant les seves factories al llindar de l’esgotament o que, de forma totalment solidària, obren les seves portes per fabricar productes que mai havien fet. Fabricants de pantalles de metacrilat, aquestes que ara separen a clients i dependents a les farmàcies i súpers, perfumeries industrials que ara elaboren gel desinfectant, tèxtils que s’estrenen amb les mascaretes i bates sanitàries o fàbriques de taüts que estan fent un sobreesforç per atendre l’exponencial demanda que, per desgràcia, estem vivint les darreres setmanes.

Aquest últim és el cas de la terrassenca Tecoter, empresa fundada l’any 2015 i que aplega professionals dels serveis funeraris amb molta experiència al sector. És l’única empresa local que fabrica taüts i la companyia de tota Espanya amb la gamma més amplia d’aquest producte funerari. “Hem triplicat la producció diària i estem al màxim de la nostra capacitat. Però si en poguéssim fabricar més, segur que els vendríem”, diu Jordi Tenorio, responsable de l’empresa, amb seu al polígon industrial de Can Parellada. Com a exemple, una dada: habitualment fabriquen entre 1.200 i 1.300 fèretres al mes; aquest abril seran més de 3.500. Tenorio explica que la plantilla està fent un “gran esforç” per donar un servei que, evidentment sempre és necessari, però ara la demanda ha crescut de forma ràpida i exponencial. “Ja no donem per més, tenim un límit. Hem ampliat molt els horaris i els dies de feina. Jo treballo set dies a la setmana entre dotze i catorze hores, faig de tot”. Tothom es pren la “feina amb molta responsabilitat; la gent s’ha d’enterrar”, diu aquest empresari, que recorda que “ens estem posant en risc; tenim família, però ho hem de fer i ja està. Que consti que no ho fem perquè volem, sinó perquè entenem que és necessari”. Per això mateix, la companyia ha extremat les mesures de seguretat; líquid desinfectant de mans a tota arreu i horaris diferents per esmorzar i dinar per evitar reunions, entre altres mesures.

PREVISORA

Tecoter, que té clients a Catalunya i també a la zona nord de l’Estat espanyol, dedica aquests dies tota la seva producció a la funerària de Terrassa. I pot seguir fabricant perquè, tal com explica Tenorio, l’empresa va ser previsora i es va proveir de material abans que esclatés la pandèmia. “Ja ens ho veiem a venir i vam comprar de tot. A més, tenim molt bona relació amb els nostres proveïdors, amb els que tenim vincles de fa molts anys. Hi ha tapissers que estan treballant de nit per servir les comandes”. L’empresa té una gamma de fins a 50 models de fèretres però aquests dies només se’n fabriquen sis o set de la sèrie més bàsica. I es fa per agilitzar la producció perquè si no “no podríem donar el servei”.

La tèxtil egarenca Susan Bags, situada al carrer de Galvany, fabrica bosses d’esport i necessers. Però de moment, aquesta producció està aturada. Esteve Casas, administrador únic, va veure que podia adaptar la seva maquinària per fabricar mascaretes i que tenia la matèria primera necessària. “Vaig mirar a internet quin material es fa servir per a les mascaretes; és teixit no teixit (TNT) que realment està fet de polipropilè. I nosaltres el fem servir per fer els forros de les bosses encara que és una mica més gruixut”. Va fer una prova i va resultar positiva: “potser dona un mica més de calor però no passa res”. Les mascaretes no estan homologades per ús sanitari perquè aquestes “porten un altre teixit enmig”. No obstant això, han estat molt útils per un altre sector crític en aquesta crisi, com les residències de gent gran. “N’hem repartit més 1.500 a residències de Terrassa i també a una de Sant Coloma, on n’hem donat 300”. Susan Bags dona aquestes mascaretes de forma gratuïta. “En un moment donat ens vam plantejar què podíem fer ajudar i ser solidaris”. L’empresa fa 50 mascaretes diàries. “No hi estem acostumats. A més, la nostra maquinària no és la més adequada. Tenim màquines de triple arrossegue pel niló de les bosses. L’hem modificat perquè la picada de l’agulla no sigui tan forta”. Susan ha tingut el suport en aquesta iniciativa d’una empresa egarenca, Davedans, d’articles de dansa, flamenc i balls de saló.

“Ells també han fet mascaretes i a nosaltres ens han donat gomes i rivets”. En el mateix sector, l’egarenca Confecciones Corvi, també està fent mascaretes solidàries. Per la seva banda, Postformats del Vallès, ubicada a la carretera de Rubí, es dedica al mecanitzat de peces per a diversos sectors, com el de l’automoció, la construcció o la fusteria. Tenen 16 treballadors i havien tancat a conseqüència de l’estat de l’alarma. Ara hi han tornat 4 operaris per fer mecanitzats de peces per a una funerària de fora de Terrassa.

“Estem treballant al 20 %. Encara no hem fet un ERTO i tot dependrà de les ajudes. Però per a mi una ajuda és que et condonin el pagament a la Seguretat Social dos mesos, no que te l’endarrereixin. Perquè si això dura gaire en sortirem tots molt parats”, diu Jordi Muntada, director de l’empresa. També hi ha grans empreses que s’han compromès. La multinacional de perfumeria i moda Puig, amb planta a Vacarisses, fàbrica ara solucions hidroalcohòliques i higienitzant.

To Top