Les pimes necessiten certeses per "prendre decisions". Davant la crida del Govern de la Generalitat a un "raonable confinament" el més estricte possible per part de la ciutadania, la situació de les empreses és de "total desconcert i manca d’informació per poder prendre decisions proporcionades en una situació de serveis mínims, prevenció i cura de les persones al càrrec, l’obligatorietat impositiva, l’anul·lació de comandes i els costos fixos", afirma la patronal egarenca Cecot. Aquesta patronal diu que la decisió d’ajornar l’aprovació d’un paquet de mesures extraordinàries de caràcter econòmic i laboral al Consell de Ministres d’avui és "errònia i agreujarà" encara més l’impacte del Covid-19 sobre autònoms, microempreses i pimes.
Antoni Abad, president de Cecot, assegura que "estem reclamant mesures des de principis de la setmana passada, les empreses necessiten un marge de temps per organitzar-se internament i també amb els seus clients i proveïdors. Les decisions requereixen un cert temps de maduració per minimitzar els efectes perjudicials sobre les plantilles i sobre la continuïtat de l’activitat empresarial". A hores d’ara no "hi ha cap mesura concreta per part del Govern estatal que permeti a les empreses i autònoms aquesta presa de decisions". Antoni Abad va reiterar "el que ja hem estat expressant els darrers dies, van tard i malament. Dubtem que els 18.225 milions d’euros que el Govern central va anunciar que injectarà al sistema siguin ni de bon tros suficients. De fet, Foment del Treball ho eleva a més de 30.000 milions d’euros".
Davant aquesta situació, Cecot ha reforçat tot el servei d’assessorament empresarial per canals no presencials davant la previsió de sobrepassar la capacitat del nombre de consultes habituals que atén. La setmana passada les consultes van créixer de manera exponencial en les àrees de laboral, recursos humans, prevenció de riscos, fiscal i financera. L’equip ja ha estat treballant en l’àrea web per tal d’oferir resposta escrita a les consultes més freqüents per descol·lapsar la via telefònica. Ja ha rebut més de 3.000 consultes.
Realistes i generoses
La Cecot reclama que el pla de xoc i les mesures extraordinàries per fer front als efectes del Covid-19 en l’activitat empresarial "siguin realistes i generoses" per tal que les empreses puguin refer-se al més aviat possible un cop superada la situació d’alerta sanitària. "Cal pensar que hi ha empreses i plantilles que van quedar molt afectades per la crisi del 2008 i que estaven començant a refer-se", recorda Abad. "Tot i reconèixer que les mesures destinades a la moratòria d’impostos serà de gran ajuda per pimes, microempreses i autònoms, a la Cecot consida que les mesures creditícies proposades són interessants però no responen a les necessitats més apremiants expressades per les empreses i que impliquen agilitar els tràmits administratius relatius als Erto i la concreció de les causes per força major en aquests" exposa el president de la Cecot. L’Erto és una mesura temporal que permet adaptar els costos a la baixada d’activitat amb mesures com reduir la jornada de la plantilla o d’una part de la plantilla durant el període de crisi i restaurar les jornades un cop superada la crisi. Aquest tipus d’expedient, amb els acords i marcs que pactin agents econòmics i el Govern permetrà "flexibilitzar la gestió i l’activitat empresarial adaptant-la a la situació actual i poder sortir-ne d’ella amb major rapidesa.
Cotitzacions socials
Altres mesures que, tant patronals com sindicats, estan reclamant amb urgència són la suspensió immediata de les cotitzacions socials de pimes i autònoms, l’ampliació dels fons de contingència per donar liquiditat a pimes i autònoms també amb molta agilitat a l’hora de gestionar el crèdit. Entre les mesures proposades pels agents socials està la d’establir un fons de diners per pagar el salari de les persones treballadores que puguin perdre ingressos per cura de fills i no puguin fer ús del teletreball. Cecot preveu continuar rebent una allau de consultes relatives a les cotitzacions a la Seguretat Social, a com equilibrar els costos laborals temporalment davant l’anul·lació de comandes, a com gestionar els costos de lloguer d’espais (locals, naus, despatxos), entre d’altres. "La màxima preocupació, per part de les empreses el dia d’avui, se centra a equilibrar temporalment la caiguda i anul·lacions de comandes i reserves amb els costos laborals", remarca Antoni Abad. Per tal d’ajudar a les empreses a fer front i organitzar-se, en la mesura dels possibles, la patronal Cecot ha estat distribuint un pla de contingència amb motiu com una eina d’ajuda en la presa de decisions.