Esports

L’esport es paralitza de forma quasi total

La crisi del coronavirus paralitzarà l’esport espanyol i català en les dues pròximes setmanes, com a mínim. En clau terrassenca, quasi totes les disciplines van veure ahir suspesa la seva activitat competitiva i d’entrenaments: les lligues nacionals i territorials de hockey; la Tercera Divisió de futbol; els campionats territorials de futbol i tot el futbol base; l’activitat dels Jocs Escolars; els campionats de bàsquet; i una llarga llista d’afectacions immediates. A més, és previsible que avui l’Ajuntament decreti el tancament de les instal·lacions esportives municipals per un termini de quinze dies. En aquests equipaments no es podrà fer cap activitat, ni competitiva ni d’entrenaments.

L’escenari va ser canviant al llarg de la jornada, encadenant-se les suspensions en tots els àmbits. Un gran nombre de clubs esportius de la ciutat van anunciar l’aturada de la seva activitat de forma immediata. Fins i tot el Terrassa FC va fer públic el tancament del Camp Olímpic, on ahir ja no van entrenar cap dels seus equips de les diferents categories.

La Secretaria General de l’Esport va recomanar l’ajornament o suspensió de les competicions esportives al territori català a partir d’avui dijous i per un termini de quinze dies. La vigència d’aquesta mesura serà revisable segons l’evolució de la situació epidemiològica amb l’objectiu de minimitzar el contagi. A més, les activitats no ajornables s’han de fer a porta tancada, excepte les activitats esportives de menors, que poden anar acompanyats.

Hockey i futbol, aturats
La cadena de conseqüències posteriors no es va aturar en tota la jornada. El món del hockey, per exemple, quedarà totalment aturat. Les lligues nacionals han estat suspeses durant dos caps de setmana: Divisió d’Honor femenina, Divisió d’Honor “B” masculina i Primera Divisió femenina. Aquest cap de setmana no hi havia Divisió d’Honor masculina per ser data de la Pro League, malgrat que la selecció no jugarà perquè el seu rival, Austràlia, va decidir no viatjar a Europa. En principi, la mesura només afecta a aquesta primera data. La Federació Espanyola havia aprovat un protocol a aplicar perquè els partits es juguessin a porta tancada, com havia recomanat el Consejo Superior de Deportes, però després va resoldre la suspensió dels campionats.

A escala autonòmica, la Federació Catalana també va decidir suspendre els campionats de hockey completament, en el seu cas també per dues setmanes. També ha quedat suspès el Campionat d’Espanya de seleccions sub-16 que s’havia de jugar del 19 al 22 a Les Pedritxes.

El futbol i el futbol sala tampoc tindran activitat en clau local en dues setmanes, com a mínim. La Federació Espanyola va decidir al matí la suspensió de les competicions estatals no professionals. Per tant, queden afectades la Tercera Divisió en què militen Terrassa i San Cristóbal; la Divisió d’Honor juvenil on juga el Jabac; i la Primera Divisió femenina amb participació del Terrassa FC. Si dimarts la consigna era la de disputar els partits a porta tancada, la Federació Espanyola va resoldre ahir suspendre l’activitat. Molts clubs s’havien mostrat favorables a aquesta sortida, considerant que jugar sense espectadors era un perjudici més important.

Futbol territorial
La Federació Catalana de Futbol va prendre posteriorment la mateixa decisió, suspenent durant dues setmanes totes les competicions, de futbol i futbol sala, tant de categories territorials com formatives. Al llarg de la jornada, la major part dels clubs locals van anar informant sobre la suspensió de tota la seva activitat, no només de partits sinó també quant a entrenaments. Es calcula que a la comarca del Vallès Occidental es deixaran de jugar uns 900 partits de totes aquestes categories de futbol.

Un altre dels àmbits més afectats per aquestes mesures és el referit a l’esport escolar. El Consell Esportiu del Vallès Occidental Terrassa, l’òrgan encarregat de l’organització d’aquesta activitat, també va suspendre ahir tots els seus programes: Jocs Esportius, jornades d’iniciació esportiva, programa multiesportiu, formació, trobades intercentres, esport popular (esport en família i bàsquet de lleure), promoció esportiva, inclusió i esport adaptat.

Aturada general
Aquesta mesura afecta centenars d’escolars de la ciutat i de les poblacions que formen part del Consell Esportiu. Cal destacar que cada cap de setmana es juguen uns 130 partits en les diferents disciplines d’equip. El programa de promoció esportiva compta amb la participació d’uns 8.000 escolars durant el curs, mentre que en esport de lleure són 33 els equips que competeixen en el torneig de bàsquet i en les jornades d’iniciació són uns 200 nens i nenes els que participen. Aquesta setmana, per exemple, estava prevista una jornada de gimnàstica rítmica amb 150 participants.

El degoteig de suspensions de campionats a Catalunya durant tot el dia va ser constant i pràcticament unànime. La immensa majoria de les federacions esportives van resoldre la paralització de les seves activitats durant les dues pròximes setmanes: bàsquet, atletisme, handbol, volei, pàdel, tennis, golf, natació, rugbi, patinatge i d’altres es van sumar, un fet que paralitzarà de forma quasi completa l’esport terrassenc durant dues setmanes.

Un dels esports que mantenen la seva activitat quan a la Divisió d’Honor és el waterpolo, encara que els partits s’han de disputar a porta tancada. Aquest cap de setmana el CN Terrassa masculí juga contra el Barceloneta el dissabte a les dues de la tarda. Però falta per veure com afectarà aquest esdeveniment si avui s’executa el tancament de les instal·lacions esportives municipals. L’ajornament del partit seria una opció.

El que sí que està clar és que el proper compromís de la Champions League ha quedat ajornat per part de la LEN. El CN Terrassa havia de jugar a la piscina del Havk Mladost el 10 d’abril.

El BMx es manté
Una de les activitats esportives que es manté en el calendari és la Copa d’Espanya de BMX que està programada aquest cap de setmana al circuit de Les Arenes. El Club BMX Terrassa manté la programació amb les mesures de control de públic que ha decretat la Federació Espanyola. Però si avui es tanquen totes les instal·lacions municipals, el circuit de BMX també es veuria afectat.

To Top