Cultura i Espectacles

Concert solidari amb la investigació de la metàstasi

El grup d’havaneres Sa Parranda, el Combo Aula de Música de Terrassa, la Big Band Bum de l’escola de Música i Dansa d’Esparreguera i Tons & Sons Terrassa Gospel protagonitzaran el pròxim 20 de març un concert solidari per recaptar fons per a la investigació de la metàstasi al càncer. El concert ha estat organitzat per la iniciativa “Suma el teu cor” i els beneficis obtinguts aniran a parar a la campanya #RepteMetàstasi, impulsat per l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB).

Ahir es va presentar aquesta iniciativa en una roda de premsa que va ser inaugurada per l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart. Al seu parlament va manifestar el “suport total” de l’Ajuntament de Terrassa a la iniciativa impulsada per Llorenç Tarrida i Inés Matos, “Suma el teu cor.” Ambdós han viscut molt a prop el càncer en l’entorn familiar, i l’any passat van impulsar aquesta iniciativa que mira d’aturar una xifra de mortalitat per metàstasi que encara és molt alta, i que afecta el 90 per cent dels pacients metastàtics.

Llorenç Tarrida va explicar els principis d’aquesta iniciativa que es va posar en marxa l’any passat, quan a través de la televisió van conèixer la necessitat de fons econòmics que tenia l’Institut de Recerca Biomèdica per portar a terme les seves investigacions.

D’aquí va sorgir la idea de crear un “cor solidari”, primer amb l’ajut de la secció de puntaires de l’associació de veïns de Ca N’Aurell, agrupació que va començar a fer els cors, i després al casal cívic de Sant Jordi, quan van contactar amb l’Aula de Patchwork. Cristina Segura, responsable d’aquesta aula, va facilitar la feina de 150 persones que es van posar a cusir els cors.

Quan ja tenien suficient estoc es van posar a vendre els cors, a diferents establiments de Terrassa. També ho van fer una vegada a una paradeta a la plaça del progrés, al costat de les puntaires, on es van trobar amb l’alcalde i aquest els va oferir el Teatre Principal per fer un concert solidari.

Tarrida reconeix que aquest oferiment “ens ha donat molta força, poder recaptar en un dia concret molts fons”, tot i que, fins a la data, han aconseguit recollir ja set mil euros. Aquesta xifra podria augmentar substancialment després del concert.

La cap de comunicació i màrqueting d’IRB, Sílvia Benaiges, va explicar per la seva banda que el concert s’emmarca dins la campanya #RepteMetàstasi, impulsat al març de l’any passat. L’objectiu era poder recaptar cinc milions en quatre anys… ja porten gairebé més de la meitat.

dos objectius

La campanya, va remarcar, té dos objectius; d’una banda, “crear un moviment a la societat que impliqués a tothom, cadascú de la manera que pogués”, i això inclou institucions, administracions, hospitals, pacients… D’altra banda, poder aconseguir avançar en la curació o millora de la metàstasi: “El càncer fa quaranta anys que s’investiga, i ara el 40 per cent dels tumors primaris es poden curar o es cronifiquen.”

Els fons recaptats serviran per continuar amb les investigacions de tractaments en fase clínica, i també “estem molt interessats en la captació d’immunòlegs.” Les principals línies d’investigació estan orientades a les metàstasis del càncer de còlon, de pit, al càncer oral i de pròstata. “També hi ha una línia forta de recerca dins del càncer infantil, concretament de l’osteosarcoma.” Benaiges va incidir especialment en subratllar el llarg període de temps que requereix un tractament fins a arribar al mercat, ja que primer ha de passar per diverses fases, les inicials, i després passa a les de major pressupost (fins a 500 milions d’euros), a càrrec de les farmacèutiques o dels hospitals.w

To Top