Antropòleg i viatger polar, en Francesc Bailón (Barcelona, 1968) ha posat els peus més de trenta cops a Groenlàndia, una gran illa àrtica pertanyent a Dinamarca, on viuen uns 56 mil habitants. Queda a l’est de l’Àrtic del Canadà.
Com és paisatgísticament Groenlàndia?
Un 80 o un 85 per cent del seu territori és gel. Es tracta de la segona major reserva de gel del planeta després de l’Antàrtida. És l’illa més gran del món, si exceptuem Austràlia. És un pais on no existeixen les carreteres. Als llocs, s’hi arriba en avió, vaixell, avioneta, helicòpter… en trineu tirat per gossos…
Donald Trump va dir fa uns mesos que volia comprar l’illa a Dinamarca…
O no el van assesorar bé, o va ser una fatxenderia seva… Perquè a més Trump demostra un gran desconeixement, donat que, en tot cas, no s’hauria de dirigir a Dinamarca, sinó al govern de Groenlàndia. I és que aquesta illa és un mirall per als altres grups i països indígenes del planeta, donat que Groenlàndia està a les portes de la seva independència, que podria arribar el 2021. Ja el 1979, el país va passar a tenir un govern autònom. El 1985 es va convertir en el primer país en sortir de la Comunitat Econòmica Europea. I el 2008 s’hi va celebrar un referèndum per incrementar l’autogovern i obrir el camí a la independència.
Així… qui són els groenlandesos?
El 85 per cent de la població pertany a l’ètnia inuit, encara que ells primer es consideren groenlandesos i, després, inuits. El 15 per cent restant són danesos. Els inuits vieun a Groenlàndia, al Canadà, a Alaska i Sibèria. Són uns 160 mil, dels quals 50 mil es troben a Groenlàndia.
I com són els inuits?
És una una societat que en la seva base continua sent de caçadors i pescadors. És a dir, no parlem d’una societat occidentalitzada com la nostra, en el sentit del tipus de feines més habituals. Els inuits intenten mantenir un equilibri entre el món modern i el tradicional. Viuen en cases com les nostres, però quan necessiten aliments, tanquen la porta de casa i es converteixen en ‘caçadors del gel’. Són molt hospitalaris, una gent sana. Potser estem davant d’un dels últims reductes del planeta on es respira humanitat en estat més pur. Antigament, per exemple, els inuits resolien els seus conflictes, llevat dels assassinats, improvisant poemes i cançons.
És una terra rica en recursos naturals?
Groènlàndia és la segona potència, després de la Xina, on s’han trobat terres rares (el nom comú d’un grup variat de disset elements químics). També s’hi ha trobat urani, i minerals que només hi ha a Groenlàndia; a més es creu que compta amb un gran contingut d’hidrocarburs, tant de gas com de petroli. A Groenlàndia la natura és realment aclaparadora. Hi fas la foto d’un paisatge… i en uns segons tens la sensació que aquell mateix paisatge ja ha canviat… perquè els gels, els icebergs… varien constantment.