Cultura i Espectacles

Festa d’homenatge al Matraca amb música, poesia i cinema

El Reina Victòria acollirà aquest diumenge una festa en homenatge a Joan Ciurana Eixarch "Matraca", amb l’actuació de diversos grups musicals, poesia i una peli inèdita del Matraca que es podrà veure en primícia.

Els organitzadors sostenen que "la motivació és la mateixa que en la festa de l’any passat", feta amb la voluntat de "reivindicar el Matraca pintor, ja que la majoria de la gent només el veia como el boig i el pallasso de Terrassa i no el valorava com a artista." Els qui més a prop estaven d’ell recorden, a més, que "malgrat que va fer centenars de pintures i dibuixos, la majoria els va regalar."

En aquest cas comparteixen protagonisme en l’àrea musical els mateixos grups de l’any passat, grups com Roxido, Janua Caeli, Nadie, Metacosmos, entre d’altres. També hi serà el poeta Oriol Estripaboires.

Tanmateix, el principal atractiu d’enguany és el descobriment de tres pel·lícules del Matraca que no coneix ningú i que no es poden trobar per internet. La primera d’aquestes filmacions es diu "Biktor Ugo" (2015) i en ella el Matraca només surt vint segons. La segona és de Diderot Films, "però el director és ara treballant a Mèxic i no sabem si la podrem tenir a temps pel diumenge", reconeixen els organitzadors.

Al Sònar
La tercera la va fer David Ciurana amb amics seus i es va presentar al Sònar, "creiem que la podrem tenir el diumenge." D’altra banda, tenim una pel·lícula de 30 minuts que és un resum dels vídeos del Matraca que hi ha a Youtube.

Matraca va néixer a Barcelona el 25 de juny de 1962, però va ser terrassenc des de la seva infància. Orfe de pare des de l’adolescència, a la fi de la dècada de 1970 i principis de la de 1980 era un habitual de la Plaça Vella, sector Mesón de Los Arcos. Estudiava electrònica i muntava amplificadors artesans a músics amb pocs recursos. Va començar a dibuixar i pintar, i es va fer Matraca. L’any 2001 va ser triat Capgròs de l’Any, va fer la seva primera exposició a la Llar del Viatger.

To Top