La residència per a gent gran ubicada en la Torre Mossèn Homs s’ampliarà en 24 places. Aquesta és una de les poques mesures concretes acordades ahir en la primera reunió bilateral entre l’Ajuntament i el Govern de la Generalitat. El mateix govern local reconeix que és una ampliació "insuficient" donada la gran manca de places de residència que hi ha a la ciutat. Tot i això, fa una valoració positiva de la comissió mixta, òrgan que significa l’inici d’una "nova etapa" entre les dues administracions i en què hi ha dipositades "grans esperances", segons va assegurar l’alcalde, Jordi Ballart.
El primer edil i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, en absència del president Quim Torra, van presidir la constitució de la comissió mixta, acordada el passat mes de setembre. A la reunió també van participar altres nou regidors del bipartit local i nou representants de l’administració catalana. L’Ajuntament té sobre la taula més de 100 qüestions prioritàries, que ja van ser lliurades fa cinc mesos a Torra, però no totes es van tractar ahir. Una de les que sí que es va abordar va ser la necessitat d’ampliar les places de residència per a gent gran, que constitueix un clam per part dels col·lectius de la Tercera Edat.
El Govern ha respost amb l’ampliació en 24 places de l’equipament de Mossèn Homs, on hi ha tres plantes tancades. Ara mateix dóna servei a 68 usuaris en una ciutat que compta amb 43 mil persones més grans de 65 anys. L’objectiu, va explicar Ballart, és que d’aquí a tres anys, Mossèn Homs disposi d’un total de 144 places. Les obres a la residència, l’única pública de la ciutat (front una trentena de privades) començaran dimecres vinent. El projecte implica adequar la cinquena planta de l’edifici.
I Sant Pere Nord?
També es va abordar la promesa de fer una residència i centre dia a Sant Pere Nord. A la reunió es va expressar "la voluntat de trobar fórmules per construir-la conjuntament", tot i que no hi ha calendari previst. Ballart va explicar que el govern local està disposat a implicar-se aportant recursos, així com a buscar la implicació "d’operadors del tercer sector". L’alcalde va explicar que tot i que els terrenys estan cedits des del 2006, "no es descarta" un canvi d’ubicació.
Un altre dels projectes que es vol "impulsar conjuntament", però que tampoc no té data d’inici, és la construcció d’un centre de dia per a persones amb discapacitat mental. Ballart va assegurar que estan en converses amb una fundació per fer l’operació a tres bandes.
Les necessitats en l’àmbit de la salut van ocupar part de la reunió. Es va acordar elaborar un "calendari d’actuacions" a la ciutat. El Govern va aprofitar per anunciar que el nou CAP de Can Roca, a on es derivarà a uns set mil usuaris del CAP Rambla, està en licitació. Respecte de les urgències hospitalàries, l’alcalde va explicar que és partidari de resoldre la "saturació" reforçant els dispositius als dos hospitals de la ciutat, davant la idea inicial del Govern d’instal·lar un centre d’urgències d’atenció primària (CUAP) al CAP Rambla per tal de desviar part de la demanda hospitalària. La reunió va finalitzar amb el "compromís de valorar conjuntament la millor solució".
A la comissió bilateral va haver-hi temps per exposar l’existència de dos estudis sobre l’N-150, via al voltant de la qual s’hi apleguen importants equipaments locals i comarcals. Un d’ells té a veure amb millorar la connexió en transport públic entre Terrassa i Sabadell i l’altra és per definir una nova configuració. El primer edil va explicar que l’objectiu de Terrassa és fer d’aquesta carretera una "via verda" amb prioritat per a vianants i ciclistes.
La reunió entre el Govern i l’executiu local no va servir per concretar el futur de les llargament reivindicades residències de Sant Pere Nord i de Ca n’Anglada, davant el dèficit de places en equipaments públics.