Terrassa

Del carrer a un pis social per avançar en la reinserció

Donar noves oportunitats a les persones sense llar i, a la vegada, alliberar places a l’alberg municipal Andana. Aquest és el doble objectiu que persegueix a Terrassa l’aplicació del "Primer la llar" o "Housign first", com es coneix aquest mètode d’intervenció social amb persones sense llar que ve dels Estats Units i que cada cop s’aplica a més països europeus.

L’Ajuntament de Terrassa també ha començat a canviar la mirada i les polítiques d’intervenció sobre les persones sense llar. El tinent d’alcalde de Drets Socials, Noel Duque, explica que fa un mes es van assignar quatre pisos municipals a persones sense llar. Totes elles tenen un perfil molt concret, comenta, com el fet de tenir uns ingressos mínims (pensions no contributives, per exemple) i patir algun tipus de trastorn mental. "Tot i disposar d’ingressos, necessiten ajuda per aprendre a administrar-se i també un seguiment per poder inserir-se en la societat", explica el regidor. Cadascuna d’aquestes persones viu sola en aquests pisos, per tant, no són pisos tutelats, però sí que hi ha seguiment per part dels professionals dels Serveis Socials municipals per tal d’establir un itinerari de reinserció social. "És un projecte per empoderar les persones que s’allunya del model tradicional en què l’actuació era proporcionar-los un llit per aturar el cop. Ara volem anar més enllà", resumeix Duque.

El concepte "Housing first" va sorgir als Estats Units, de la mà de l’organització Pathways to Housing, com una alternativa al model d’intervenció tradicional, o mètode escala, amb persones sense llar, pel qual primer es facilita l’accés a un alberg, després un allotjament temporal i, finalment, si se superen tots els esglaons, s’accedeix a un pis. Amb aquest nou mètode la persona passa directament del carrer a un habitatge. Organitzacions que fa anys que apliquen aquest mètode asseguren que el fet d’oferir un habitatge digne fa que la persona millori en poc temps.

Dones amb addiccions
Un altre projecte en què pretén col·laborar la regidoria de Serveis Socials està impulsat per l’Associació Alba i permetrà treure de l’Andana o del carrer a dones amb problemes d’accions. La idea, explica Duque, és "facilitar a Alba un o dos pisos perquè hi puguin viure dones i se les pugui atendre des d’un vessant més terapèutic que el que es pot fer a l’alberg municipal".

Aquests nous projectes permetran "una atenció més personalitzada de determinats perfils", de manera que tothom qui no tingui llar no vagi a parar a l’Andana, comenta el regidor. El govern no té previst ampliar l’oferta de llits de l’alberg (ara hi ha 40 places, que es poden ampliar amb 8 llits més). El que sí que farà serà ampliar l’horari.

Duque explica que quan la flexibilitat de la regla de la despesa els permeti alliberar recursos ara retinguts, al llarg d’aquest any tenen intenció que l’alberg també obri a l’hora de dinar per proporcionar un plat calent als usuaris. Ara, al centre s’hi va, bàsicament a dormir. Obre a les 18 hores. Els usuaris poden dutxar-se, sopar, dormir i, l’endemà, després d’esmorzar, han d’abandonar el centre.

To Top