El procés de segregació de Les Fonts de Sant Quirze i la seva annexió a Terrassa està generant una gran preocupació en el barri, tant pels qui ho rebutgen, com per part de qui, veient-lo positiu, temen que deteriori la convivència entre el veïnat. Tots ells, però, coincideixen en criticar “les formes” emprades pels dos ajuntaments. Voldrien haver estat informats prèviament a l’acord polític i reclamen que se’ls tingui en compte en prendre decisions.
Des que el passat 5 de desembre, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i la seva homòlega a Sant Quirze del Vallès, Elisabeth Oliveras, van anunciar l’acord polític d’unificar Les Fonts, l’ordre veïnal s’ha vist alterat significativament. Les Fonts és un barri “peculiar”, com a alguns els hi agrada qualificar-ho. Aquesta singularitat administrativa -el fet que sigui un únic nucli urbà que pertany a dos municipis- també el fa posseïdor de sensibilitats diverses sobre allò que és millor per al seu futur.
Polèmic acord polític
La històrica Associació de Propietaris i Veïns de Les Fonts (es va crear el 1926) valora que l’agregació de tot el barri a Terrassa “és una bona notícia”, però “no ho són les formes”, explica Francesc Contreras, el seu president. Considera que “primer s’hauria d’haver estudiat l’impacte en els serveis, i no oferir un calendari tancat, com van donar els polítics”. Alguns residents, comenta, van interpretar la roda de premsa que van oferir els dos líders polítics com un “acte de prepotència”. Contreras no amaga que si bé “hi ha molts veïns que fa anys que estan lluitant perquè puguem ser realment un únic poble, amb els mateixos serveis i qualitat de vida, també sabem que hi ha un grup de veïns, principalment de la banda de Sant Quirze, que s’han expressat en contra de la segregació”. Contreras entén la preocupació que un procés d’aquest tipus desperta entre els veïns, però té clar l’objectiu final que els ha d’unir: “Tots tenim certs neguits, és normal, però el que volem és disposar dels mateixos serveis i de la mateixa qualitat, i, per sobre de tot, tenim molt clar que el més important és la convivència i la unitat del barri”, sentencia.
Ara per ara, aquest equilibri veïnal passa per un moment delicat. Poc després de l’anunci de segregació es va constituir l’Associació Les Fonts és veu, que és contrària al procés engegat pels dos municipis. L’entitat té molt clar quin és el seu objectiu: “Volem aturar l’expedient de segregació”, explica Elisabeth Garcia, portaveu. S’han mobilitzat ràpidament (estan recollint signatures, han fet casserolades i han anat al ple de Sant Quirze a expressar el seu enuig) perquè asseguren que el temps juga en contra seva. “Els polítics han posat el compte enrere en marxa. Nosaltres el que volem és aturar el rellotge, que ens donin informació objectiva sobre què implicaria la segregació i després, que es faci una consulta amb els veïns. En funció del resultat, si cal, que es tiri endavant la segregació”. En definitiva, vole “invertir el procés, que ha estat mal concebut des del principi”.
Garcia denuncia la manca d’informació. “No som ni pro-Terrassa ni pro-Sant Quirze. Estem en contra d’un procés que no té en compte els ciutadans, en tant que no ens informen”. L’acord inicial entre els dos ajuntaments, retreu Garcia, “ni tan sols contemplava espais de participació ciutadana”. Ha estat la pressió dels veïns, subratlla, la que ha aconseguit que es creïn òrgans de participació (veure article pàgina 4).
Impostos i serveis
Tot i que són coneixedors de què la pressió fiscal és més baixa a Terrassa que a Sant Quirze, els veïns volen saber cóm repercutirà en els serveis que reben i en les inversions que serà capaç de tirar endavant l’ajuntament egarenc. També els preocupa la pèrdua de valor que puguin experimentar els seus habitatges, donat que els valors cadastrals són més baixos a Terrassa que a Sant Quirze. “Com es traslladarà els impostos que pagarem en els serveis que rebrem?”, es pregunta Garcia. En cas que la segregació tirés endavant -“si així ho decideixen els veïns”, matisa-, els residents consideren que abans Sant Quirze hauria de “posar al dia” serveis i equipaments que fa temps que reivindiquen. “Sant Quirze no ens ha tractat precisament bé aquests anys. No ens sentim estimats per l’Ajuntament de Sant Quirze. Aquí ha fet inversions mínimes, comparat amb el centre del poble. Ara no poden agreujar aquesta situació enviant-nos a un municipi, el tercer més gran de Catalunya, on representarem el 0,9% de la població, front l’11% que som de Sant Quirze”, adverteix Garcia. Aquestes inversions que reivindica l’entitat passen, per exemple, per millores en l’asfaltat, l’enllumenat públic o alguns equipaments.
Les Fonts és veu no nega que corregir les anomalies en els serveis que reben passi per la unificació, però reitera que primer cal parlar-ho amb els veïns amb informació “objectiva”. “La solució pot ser pertànyer a un únic municipi, però no a qualsevol preu”, sosté Garcia.
L’Associació de Propietaris i Veïns de Les Fonts també considera que el procés de segregació hauria d’abordar les necessitats actuals i futures del barri, i comprometre’s amb aquestes. Per exemple, reclamen la creació d’un ambulatori per no haver de desplaçar-se 2 quilòmetres fins a Can Parellada, especialment incòmode per a la gent gran; una residència per a la tercera edat; un centre per a les entitats, una biblioteca o millores al transport urbà, per tal que l’autobús passi per emplaçaments estratègics que ara pertanyen a Sant Quirze, com la Torre Julià o l’escola Pilarín Bayés.
Els dubtes i la preocupació afecten tots els veïns del barri, visquin on visquin. Tots coincideixen que la seva participació en el procés ha de ser un element prioritari, com també preservar la convivència. Més enllà dels que se senten de Terrassa o de Sant Quirze, a tots els uneix el sentiment de pertinença a Les Fonts.