L’Ajuntament de Terrassa, a través del servei de Polítiques de Gènere, ha incrementat la dotació de recursos humans del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SAID) per tal de millorar la qualitat i quantitat de les seves atencions. El pressupost del servei pel 2020 contempla les partides necessàries per poder reforçar l’equip d’especialistes que cada any atén prop d’un miler de dones. A més, recentment s’han fet reformes a Casa Galèria per millorar l’atenció a les persones usuàries. Concretament, s’ha remodelat l’espai de primera atenció i s’ha creat una nova sala d’atenció psicològica a infants i adolescents.
Des d’aquest mes de gener, dues psicòlogues que treballaven a mitja jornada han passat a fer una jornada completa, i tres especialistes més que tenien jornada reduïda (una advocada, una insertora i una tècnica de projectes) han passat també a jornada completa. A l’equip del SIAD hi ha també una treballadora social i dues psicòlogues més, una de les quals és especialista infantojuvenil, una figura que no existeix a gairebé cap altre servei municipal d’atenció a les dones a Catalunya.
Aquest equip de professionals ofereix atenció especialitzada individual i confidencial a les dones de Terrassa i de diferents municipis en conveni (Matadepera, Rellinars, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls), sobre l’exercici dels seus drets en tots els àmbits (laboral, social, personal i familiar). Inclou servei de primera acollida, assessorament jurídic, atenció psicològica i assessorament laboral, així com un servei d’inserció i ocupació per a la igualtat.
La regidora de Polítiques de Gènere, Núria Marín, ha explicat que "amb el reforç de l’equip de professionals del SIAD i les reformes a Casa Galèria, el Govern municipal avança en el compliment del programa de govern, que recull específicament el compromís de millorar les infraestructures i ampliar els recursos del servei de Polítiques de Gènere".
Diferents nivells
Marín ha afegit que "el reforç de l’equip permetrà millorar un servei complex i sensible, amb molts casos de víctimes de violència masclista, que de vegades tenen seguiment durant anys, i que sovint requereixen atenció a diferents nivells, amb la qual cosa les hores dedicades a un determinat cas es multipliquen". A més de l’increment de la dotació en recursos humans, el SIAD ha millorat també gràcies a les reformes que s’han dut a terme recentment a l’edifici del carrer Nou de Sant Pere, la seu del servei. D’una banda, l’espai de recepció s’ha reformat per tal que les usuàries gaudeixin d’una major privacitat en el moment de la primera atenció. Una redistribució dels espais ha fet possible separar uns metres l’espai d’atenció de la zona d’entrada de l’edifici, que és un lloc de pas.
D’altra banda s’ha condicionat una nova sala d’atenció a infants i adolescents, més adequada per a la intervenció psicològica en menors. Es tracta d’una sala d’uns 25 m², més gran que un despatx o consulta convencional, amb una gran taula, entrada de llum natural, i equipada amb jocs, joguines i material divers adequat per a les sessions amb infants o adolescents.