GentDT

Els nous “edutubers” o mestres a la Xarxa

Aprendre cuina macrobiòtica, entendre què és un forat negre, cuidar un bonsai o fer una figura amb papiroflèxia a YouTube pot ser més fàcil mirant un dels milers de vídeos que ofereix la plataforma. Un lloc web que el 70% visiten per aprendre coses noves o per aprofundir en un tema que els interessa, segons dades de Google.

Cada dia es produeixen mil milions de visites a YouTube amb contingut relacionat amb l’aprenentatge i se’n comparteixen més d’un milió. Les claus de l’èxit són la narració oral, un llenguatge col·loquial, l’ús de la primera persona i els coneixements de l’orador. "Els vídeos educatius a YouTube són un format molt interessant per a l’usuari, són propers, audiovisuals, amb un estil fres i amè…", comenta el professor José J. Priego, dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UOC.

A tot això cal afegir l’alt consum que els joves fan de les xarxes socials: el 47% de la generació Z passa més de tres hores a YouTube i el 22% dels millenials també. Davant aquest escenari, no ens ha d’estranyar que hagin sorgit noves figures divulgatives com els edutubers, o youtubers especialitzats en ensenyament i divulgació. Arrosseguen centenars de milers de seguidors com ExpCaseros, Unicoos (classes de física i matemàtiques), Date un Vlog, CdeCiencia, La Gata de Schrödinger o Ciencias de la Ciencia, entre altres. Ensenyen ciència, història, música o qualsevol altra matèria de forma àgil i gratuïta.

To Top