Diari de Terrassa

Els expedients d’ocupació tornen a créixer set anys després

El nombre d’expedients de regulació d’ocupació (ERO) va tornar a créixer el 2019 per primera vegada des de l’any 2013, quan van començar a disminuir després del període més dur de la recessió econòmica. Així, l’any passat, segons les dades del departament de Treball, es va incoar un total de 19 expedients a Terrassa, 18 més que el 2018, exercici on els EROs van assolir el seu nivell més baix amb un únic cas al sector serveis que va suposar l’acomiadament de 17 treballadors. El nombre de persones afectades el 2019 va ser notablement superior, un total de 267, una xifra que encara està lluny dels pitjors anys de la crisi. A la comarca del Vallès Occidental, la situació també va anar a pitjor. Durant 2019, es van portar a terme 75 expedients, que són 41 més que l’any anterior (una alça relativa del 121%). Quan els treballadors, se’n van veure afectats 1.842, és a dir, 448 més (un increment percentual del 32,1%).

La majoria d’EROs a Terrassa, vuit sobre un total de 13, van ser d’acomiadaments, situació que va afectar 195 dels 267 assalariats que es van veure involucrats en reajustaments, és a dir, el 73% del total. La majoria d’aquests expedients es van registrar als serveis (6), seguits per la indústria (5) i la construcció (2). La part més gran de treballadors afectats van ser del sector serveis, amb 108 acomiadaments; a la indústria en va ser 57, i a les obres, 30. La suspensió de contractes (cinc expedients) es van centrar a la indústria (3), els serveis (1) i l’agricultura (1). Dels treballadors afectats, 59, la majoria, 36, van ser del sector industrial. Només es va registrar un ERO de reducció de jornada i va ser a la indústria, amb 13 afectats.

Situació al Vallès Occidental
Al Vallès Occidental, dels 1.842 treballadors afectats per expedients, un total de 1.216, el 66% del total, van ser acomiadats en el marc dels 40 EROs de rescissió de contractes que es van impulsar. També va tenir força incidència la suspensió temporal de contractes. Se’n van portar a terme 30 expedients d’aquest tipus que van afectar 567 persones. També es van comptabilitzar 5 expedients de reducció de jornada laboral (59 assalariats afectats). CCOO va emmarcar l’increment dels EROs durant l’any 2019 en un moment d’incertesa de l’economia mundial, per factors com el Brexit, la contracció d’economies tractores a Europa com Alemanya i les guerres comercials entre els Estats Units i la Xina, que “fa que les empreses aprofiten per adaptar les seves plantilles amb l’objectiu de continuar incrementant els seus beneficis econòmics”.

D’altra banda, la normativa laboral existent a Catalunya i Espanya, a conseqüència de la reforma laboral “subjectivant les causes dels acomiadaments i la retirada de la tutela administrativa en els EROs fan del nostre territori un espai més atractiu per a la reestructuració de les empreses en l’àmbit europeu”. En aquest sentit, CCOO insisteix en el fet que “cal reclamar a les empreses que no aprofitin la conjuntura per practicar reestructuracions preventives”. Fonts patronals asseguren, per la seva banda, que les empreses no fan “expedients preventius” davant una possible modificació de la reforma laboral. “La majoria d’empreses són pimes, que volen continuar endavant i on primen les relacions personals per sobre de les laborals”. Segon aquestes fonts, l’increment dels expedients l’any passat és a conseqüència de la moderació del creixement.

To Top