Cultura i Espectacles

El Ballet de Barcelona s’obre camí amb èxit de públic i crítica

Els espectacles de dansa funcionen -només cal veure la remuntada i l’èxit de la temporada del Centre Cultural Terrassa. i hi ha espectadors però en canvi no hi ha o hi ha poc suport quan es volen tirar endavant noves companyies artístiques o, fins i tot, que tinguin continuïtat en el temps.

Els i les ballarines apassionades del seu art, de tota manera, són insistents i és reivindiquen. És per això que cal felicitar els reconeguts ballarins Carlos Renedo (Barcelona) i Chase Johnsey (Florida) que, juntament amb Carolina Masjuan, responsable de projectes, han materialitzat el seu somni, la creació d’una companyia que pren el nom de Ballet de Barcelona i que té la seu a Rubí, compartida ara amb l’Esbart Dansaire de Rubí.

L’elenc artístic va fer la seva estrena el juny de 2019 amb el seu espectacle "Mixed Bill" a la sala Onyric del Teatre Condal. I des de llavors ha produït dos espectacles més, "El trencanous", que es va representar els passats 11 i 12 de gener al Centre Cultural, i "Pere i el llop", estrenat a Lleida el cap de setmana 18 i 19 de gener. Els tres espectacles han estat rebuts pel públic i per la crítica de forma entusiasta. Ara mateix, el Ballet de Barcelona gira els tres espectacles. Aquest dissabte presenta "El trencanous" a l’Aliança del Casino del Poble Nou de Barcelona, i aviat es posarà a assajar la Suite de "Carmen" que s’estrenarà el 9 de maig al Centre Cultural Terrassa. Carlos Renedo, que assumeix la direcció executiva del Ballet de Barcelona, es mostra content i agraït per l’èxit aconseguit en els primers passos. "Estem superorgullosos de les produccions que hem estrenat i dels nostres ballarins que tenen molt de talent. En poc més de sis mesos hem presentat tres espectacles i sense cap ajut públic; tot és inversió privada, d’empreses col·laboradores i nostre".

Renedo parla del seu projecte, compartit amb Chase Johnsey, el seu marit, des de la passió però també de la humilitat. "Després de ballar i viure a New York des de 2008 he decidit tornar a casa, a Barcelona, i complir amb una aspiració que és crear una companyia que sigui un referent en la dansa aquí i a escala internacional, i que pugui donar sortida i oportunitat al talent que tenim i que no hagi de marxar fora com em va passar a mi".

El director remarca també que la companyia vol tenir un ADN propi. "Al Ballet de Barcelona, el ballarí i la ballarina en són els protagonistes absoluts. Jo em sento molt agraït quan un membre de l’elenc em diu que està a gust, que se sent segur i tranquil, perquè això crea un molt ambient de treball". I afegeix que "som una companyia inclusiva. Què volem dir?, doncs que aquí no fem cap discriminació ni per físic ni per raça ni per gènere". I no ho diu perquè sí. "Jo he ballat a fora de Catalunya molt de temps i no vull que passin coses que he vist dins de les companyies".

El Ballet de Barcelona compta, actualment, amb 14 ballarins, d’una mitjana de 20 a 30 anys, i de 14 nacionalitats diferents, entre els quals hi ha cinc catalans. Tots ells van entrar per audició. Renedo només té elogis. "Tenen una dedicació intensa perquè volem que siguin ballarins que expressen. No volem ballarins robots. I la línia de la companyia és clàssica però estan disposats per interpretar un repertori ampli. Són molt versàtils perquè amb un domini del clàssic pots afrontar altres estils i registres. I tot flueix perquè hi ha un tracte humà, professional i bon ambient".

Col·laboracions
El Ballet de Barcelona ha nascut també amb una vessant interessant que és la de col·laborar amb altres entitats i institucions que puguin aportar els seus coneixements i enriquir-se mútuament. Aposta per la labor pedagògica i és per això que ha agafat amb molta il·lusió les rendes dels "Exploradors de la dansa", un programa del Centre Cultural Terrassa que convida a les escoles a conèixer com és un espectacle de dansa per acabar gaudint del mateix al pati de butaques. "És essencial que els petits descobreixen la dansa, la cultura en totes les seves expressions. La cultura és tan important com l’economia i la tecnologia", diu Renedo. Però també s’ ha aproximat ja a altres formacions de ball i música i, fins i tot, a colles castelleres. "El trencanous", per exemple, té participació del Jove Ballet de Catalunya de Mataró, de l’Esbart Dansaire de Rubí i dels Castellers de Sarrià, així com de FUPAR pels decorats.

L’espectacle "Pere i el Llop" ha comptat amb la formació de música LLeidaArt Ensemble que ha fet la interpretació en directe. El director executiu n’està satisfet. "És una de les coses que també ens caracteritza, el treball compartit". Camí fet de pressa, doncs, però amb pausa i que s’albira que té present i futur. La companyia ja es prepara per a l’estrena de la mítica "Carmen" de Bizet que serà el 9 de maig al Centre Cultural Terrassa. "Volem fer una versió nova i estem tancant converses amb coreògrafs de renom que estan a Estats Units". Renedo coneix molt bé aquest país perquè hi ha viure i ballar des de 2008 fins a 2018. Allí va participar en produccions a la Metropolitan Opera House a Manhattan , sota la direcció de Plàcido Domingo, i va compatir escenari amb artistes com Anna Netrebko. Així mateix va ballar en nombroses companyies de clàssica i contemporània i en espectales musicals de l’Off-Broadway. Abans havia treballat en musicals reconeguts a Madrid.

To Top