otes les empreses que mantenen actualment relacions comercials amb el Regne Unit es veuran afectades pel procés del Brexit que es preveu que s’iniciï el pròxim dia 1 de febrer. És per això que la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa ha constituït recentment un equip especialitzat per tal de donar resposta als reptes que aquest procés pot tenir per a les empreses que intercanvien, directe o indirectament, productes o serveis al Regne Unit, que tenen algun agent permanent o distribuïdor al país, una sucursal, una filial o qualsevol mena de relació comercial amb empreses i companyies britàniques.
Segons va informar la Cambra de Terrassa en un comunicat, aquesta entitat realitzarà un servei íntegre a l’empresa: una diagnosi personalitzada envers com afectarà el Brexit a l’empresa; assessorarà en l’elaboració d’un pla de contingència per solucionar els problemes que pugui originar la nova situació en l’àmbit de tramitacions, obligacions contractuals, liquidació d’impostos, modificació de les relacions intragrup o qualsevol altra circumstància comercial que es vegi afectada per la nova situació; i donarà un suport continuat, al llarg de tot el període de transició, que finalitzarà, previsiblement, el pròxim 31 de desembre, per adaptar el pla de contingència als canvis que es puguin produir en aquest període. Així mateix, l’equip tècnic podrà resoldre les consultes específiques de diversa temàtica focalitzada en el Brexit que les empreses puguin adreçar a la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa.
Regulació pròpia
La sortida del Regne Unit de la Unió Europea suposarà que deixarà d’aplicar la normativa comunitària i podrà establir la seva pròpia regulació a efectes que van des de l’etiquetatge, requisits tècnics normatius, patents i marques, fins a la necessitat de certificats o llicències per poder comercialitzar productes i serveis, entre altres. Encara que el Brexit és un assumpte recurrent des de l’any 2016, hi ha molts d’interrogants per resoldre que s’hauran de definir al llarg del període de transició. “D’aquí la importància que el nou servei de la Cambra de Terrassa inclogui un suport continuat a l’empresa al llarg de tot el procés”, diu aquesta entitat en el comunicat. De la mateixa manera, la revisió de processos i operativa que pot comportar el Brexit per a les empreses amb relació comercial amb el Regne Unit, pot alhora ser el moment d’analitzar noves oportunitats de mercat, realitzar prospectives comercials i implantar eines de caràcter jurídic, mercantil i duaner que permetin maximitzar l’eficiència de l’empresa. Es tracta d’un procés en el qual l’equip tècnic de la Cambra de Terrassa pot donar el suport necessari a les empreses, que “està avalat per la seva professionalitat i llarga experiència en la internacionalització”, afegeix l’entitat cameral en la nota de premsa. Les empreses que estiguin interessades en aquest servei podran dirigir-se a www.cambraterrassa.org/brexit-assessorament-empresa/ o contactar directament amb aquesta institució terrassenca.