Comarca

La patronal de la moto veu “injust” el tracte a Barcelona 

L’Associació Nacional d’Empreses del Sector de les Dues Rodes (Anesdor) va reclamar ahir a l’Ajuntament de Barcelona que corregeixi el tracte que troba "injust" i "discriminatori" que reben les motos al pla de restriccions al trànsit que s’acaba d’aplicar. El secretari general d’Anesdor, José María Riaño, va retre a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que hagi optat pel "el cafè per a tots" a l’hora d’aplicar les restriccions als vehicles, amb independència que es tracti de cotxes o de motocicletes, en la conferència de premsa de balanç del sector de les dues rodes.

"L’objectiu últim del pla de Barcelona és reduir les emissions contaminants i no té cap sentit que es tracti per igual el cotxe que les motos quan aquestes contribueixen en positiu a reduir les emissions perquè provoquen menys congestió circulatòria i milloren la mobilitat", va subratllar Riaño.

Després de qualificar d’"injust" i "discriminatori" el tracte a la moto la Zona de Baixes Emissions (ZBE), el representant de la patronal de les motos va reclamar a Colau que introdueixi com més aviat canvis en la normativa de manera que no es penalitzi les dues rodes igual que als turismes.

En concret, Anesdor proposa una moratòria a l’entrada en vigor de les restriccions per a les motos i que es permeti a aquestes entrar al perímetre de restricció de circulació fins a les 9.00 hores, dues hores més tard que a hores d’ara, i flexibilitzar també l’hora de sortida.

"Amb el canvi horari, molts ciutadans podrien utilitzar la moto per entrar i sortir de Barcelona tot i que després ja no en facin ús", va argumentar Riaño, que va lamentar que aquestes propostes ja van ser plantejades durant el període d’al·legacions a la ZBE però no van ser acceptades.

La patronal assegura que les motos emeten 72 grams de CO2 per passatger i quilòmetre, el que, afirma, està més a prop dels 68 grams de l’autobús que de la resta de vehicles privats motoritzats.

Anesdor va lamentar també la posada en marxa d’un impost autonòmic a Catalunya sobre les emissions de CO2 dels vehicles que afecta els cotxes acabats de matriculats perquè considera va contra la política de renovació del parc automobilístic.

"No serveix de res l’esforç industrial i polític si després aquests cotxes o motos més nous que contaminen menys no circulen pels carrers", va dir Riaño.

Mercat
Respecte a les dades del sector a Catalunya el 2019, l’any es va tancar amb 50.244 matriculacions de motocicletes i ciclomotors, un 7,3% més que l’any anterior.

En el conjunt d’Espanya, les matriculacions van superar per primera vegada des de 2008 la xifra de les 200 mil unitats venudes (202.079), el que suposa un 12,1% més que el 2018.

Catalunya és el mercat més potent espanyol i, al costat de Madrid i Andalusia, concentren el 60% de les vendes. De cara al 2020, Anesdor preveu que les vendes de motos es moderaran i superaran les 200 mil unitats, amb una alça del 3% a tot Espanya.

To Top