Una xapa de ferro d’una tona, possiblement la tapa del reactor que va explotar dimarts a la nit en una indústria química de Tarragona, va volar uns tres quilòmetres, va entrar per la finestra d’un edifici, va ocasionar la caiguda del terra d’un pis i la del sostre del de baix i va matar l’home que vivia allà.
L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, va explicar ahir aquest "gairebé inversemblant" succés com a "hipòtesi més probable" que manegen els tècnics per conèixer la causa de la mort de Sergio Millán, de 59 anys, que va morir a la seva casa del barri tarragoní de Torreforta a conseqüència de l’explosió a la indústria IQOXE, situada al municipi de la Canonja.
L’alcalde va puntualitzar que la xapa, de dos metres de llarg per un d’ample, va volar "en línia recta" uns tres quilòmetres per "entrar per la finestra", sembla ser que oberta en el moment de l’explosió a la fàbrica, del pis tercer de l’immoble ubicat al número 7 de la plaça García Lorca de Tarragona.
La força i la velocitat de la xapa va fer caure el terra de part d’aquest pis i el sostre de l’habitatge situat sota per, finalment, matar el propietari d’aquesta casa.
A conseqüència del succés registrat dimarts han mort tres persones i n’han quedat ferides set, totes treballadors de l’empresa excepte el veí de Torreforta.
Així mateix, el conseller d’Interior, Miquel Buch, va demanar ahir al Govern central que agilitzi les normatives necessàries per permetre que es pugui avisar directament als telèfons mòbils dels ciutadans d’emergències, com l’explosió de dimarts a la petroquímica de Tarragona.
Així ho va sol·licitar Buch, després de la reunió que va mantenir al costat del president de la Generalitat, Quim Torra, al centre de comandament de la Canonja amb els responsables del dispositiu d’emergències arran de l’explosió de l’empresa indústries Químiques d’òxid d’etilè (IQOXE).
Buch va anunciat que en breu sol·licitarà formalment al Govern espanyol que, a l’igual que s’ha fet a escala europea per a l’any 2022, s’agilitin a Espanya les normatives per tenir canals de comunicació directament amb els telèfons mòbils de la ciutadania per poder avisar de forma "més fàcil i més ràpida" en casos d’emergències.
Comunicació directa
El conseller d’Interior també va destacar que aquest sistema de comunicació directa a través del telèfon mòbil ja s’està utilitzant en altres països, de manera que demanaran al Ministeri d’Interior que agilitzi la normativa per poder avisar de manera "molt més fàcil i molt més ràpid" davant emergències, va precisar.