Any Nou amb noves iniciatives. Ahir es va presentar el Programa d’Aprenentatge per a la Professionalització de Persones (APP), una proposta nova que combina la formació i el treball. Està impulsat des de la Generalitat amb la implicació dels ajuntaments (en aquest cas el de Terrassa ho fa a través de l’empresa municipal Foment) i amb la col·laboració público-privada. La Generalitat finança l’acció amb una subvenció de 382.419,32 euros.
El programa a Terrassa té com a objectiu formar i ocupar, durant un any, a 30 persones en l’àmbit sociosanitari i en els perfils específics d’auxiliar de geriatria i neteja d’espais d’entorn hospitalari. És per aquest motiu que l’APP local compta amb MútuaTerrassa i el Consorci Sanitari de Terrassa (CST), dues institucions de prestigi al sector.
La presentació va ser un èxit de convocatòria. La sala d’actes de Foment es va emplenar de gom a gom de persones que estan a l’atur (requisit indispensable) i que busquen una oportunitat. Hi van assistir 120 persones, la majoria dones, segurament pel tipus de perfil professional demanat. L’acte va reunir al tinent d’alcalde de Promoció Econòmica, Isaac Albert; el director de Recursos Humans de MútuaTerrassa, Carles Garcia, el cap de Relacions Laborals del CST, Manel Tornadijo i la gerent de Foment de Terrassa, Dolores Megías. Albert va remarcar que la iniciativa estigui vinculada als hospitals egarencs, que són referència al país. I va fer notar que, juntament amb l’Ajuntament, “són les empreses més importants de la ciutat pel seu volum de treballadors”. El tinent d’alcalde va posar en relleu l’objectiu del programa perquè és una eina contra l’atur. “Promoure l’ocupació és una de les preocupacions del govern d’aquesta ciutat. Per nosaltres, és una prioritat destinar recursos a la formació continua i ajudar a trobar una feina digna i de qualitat”.
Experiència
Per la seva banda, els representants dels centres sociosanitaris es van mostrar molt agraïts que la Generalitat i l’Ajuntament s’hagin fixat en ells per participar en el nou programa. Garcia, de Mútua Terrassa, i Tornadijo, del CST, van recordar que els dos centres compten amb una llarga experiència en formació. En aquest sentit, ambdós van dir que la formació és una eina de gestió incorporada i van citar la que fan amb metges i infermeres, i aviat s’ampliarà al sector administratiu (el CST). Els dos directius van significar la importància d’aprendre i rea prendre i si és possible fer-ho de la mà de l’empresa. “Són experiències molt bones perquè hi ha un intercanvi d’informació interessant. Per la persona i per l’empresa perquè els dos podem aportar coses i veure també com va l’encaix encara que, finalment, la persona no es quedi”. va comentar Garcia, de MútuaTerrassa. Tornadijo, del CST, va emfatitzar en la importància de formar-se com a “una eina imprescindible i necessària”.
Deu municipis
El programa APP s’estrena de manera pilot a la seva primera convocatòria a deu municipis de Catalunya. A més de Terrassa, hi ha Amposta, Lleida, Valls, Santa Coloma de Gramanet, Barcelona, Tarragona, Manlleu, Sabadell i Girona. El fet que aquí s’hagi optat pel sector sociosanitari i en dos perfils concrets està plenament justificat. Tant el tinent d’alcalde, Isaac Albert, com Carles Garcia, de MútuaTerrassa i Manuel Tornadijo, del CST, van dir que el sociosanitari segueix sent un dels sectors amb feina.
En concret, Albert va explicar que el 13% de sol·licituds d’ocupació arriben a l’empresa Foment són per aquest àmbit. Garcia i Tornadijo van detallar que els perfils de la nova formació, el d’auxiliar de geriatria i el de neteja en espais hospitalaris, es demanen perquè són serveis que encara creixen.