El líder de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, va apostar ahir per la convocatòria d’eleccions a Catalunya a la primavera, una vegada aprovades els comptes de la Generalitat de 2020, perquè la ciutadania pugui decidir l’estratègia política que guiï la futura negociació amb el Govern, i per una altra banda, va exigir a la patronal Ceoe que s’obri a negociar reformes en el mercat del treball. Pacheco va demanar comicis autonòmics al més aviat possible durant la conferència de premsa de presentació del balanç del sindicat de 2019, utilitzant com a argument que no veu possible que l’actual Govern pugui portar una negociació amb el futur Executiu espanyol amb les actuals diferències entre JxCat i ERC. "Seria com si entre CCOO i UGT estiguéssim més en desacord entre nosaltres que amb la patronal", va apuntar el secretari general de CCOO de Catalunya.
Pacheco va assegurar que la nova convocatòria electoral a Catalunya, "amb la qual es donaria veu a la ciutadania", ajudaria a "aclarir l’estratègia política amb la qual s’enfocarà el procés de negociació amb el Govern espanyol". Això sí, els comicis haurien d’arribar després que el Parlament doni llum verda als pressupostos de la Generalitat per a 2020, que estan acabant de tancar ERC i els comuns, i que preveu un increment de la despesa de 2.900 milions en relació als comptes de 2017, les últimes aprovades i que s’han anat prorrogant des de llavors any rere any.
D’altra banda, Pacheco va celebrar la pròxima constitució del Govern de coalició entre PSOE i Unidas Podemos, que "obre la porta a la fi d’una dècada de retallades i de pèrdua de drets laborals i socials".
El sindicalista va instar al nou Executiu a aprovar en el seu primer mes mesures concretes per a recuperar aquests drets, com la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) i de les pensions, i la marxa enrere en apartats de la reforma laboral com la prevalença del conveni d’empresa sobre el sectorial o l’eliminació de l’autorització administrativa per als Expedients de Regulació d’Ocupació (ERE).
La ultraactivitat
Recuperar la ultraactivitat, la primacia del conveni sectorial sobre el d’empresa, limitar les possibilitats i condicions de subcontractació i suprimir l’acomiadament per baixes mèdiques intermitents són els principals punts que inclou el pacte entre socialistes i morats. En aquest sentit, el secretari general de CCOO de Catalunya va demanar a la patronal que s’obri a negociar, ja que considera que existeix la possibilitat de "consensos molt amplis", i al nou Govern que sigui "valent" i no li concedeixi "poder de veto" a la patronal. És a dir, que en aquells punts en els quals no hi hagi acord, no deixi d’aprovar polítiques per no tenir el beneplàcit de la patronal Ceoe.
Evitar la frustració
I, en aquest sentit, va alertar al nou tàndem Pedro Sánchez-Pablo Iglesias: el no compliment dels compromisos anunciats en un curt període de temps (que no ha concretat) generarà "frustració que tindrà resposta". Un altre dels elements en els quals coincideixen des de CCOO amb UGT o la conselleria de Treball de la Generalitat és a criticar que el pacte del nou Govern no inclogui explícitament la recuperació de la necessitat d’autorització administrativa perquè una empresa pugui efectuar un expedient de regulació d’ocupació (ERO). Això va ser retirat per la reforma laboral del PP i les centrals ho consideren clau per a frenar el repunt d’ EROs que es va produir durant el 2019. Per una altra banda, Pacheco va asseverar que "si ens ho demanen, donarem suport a aquesta petició", després que el líder de la UGT a Catalunya, Camil Ros, anunciés ahir mateix que tenen previst sol·licitar l’indult per a Dolors Bassa, que va ser dirigent del sindicat ugetista a Girona.
Un abús de la presó preventiva
"Mai hem estat d’acord amb l’ús abusiu de la presó preventiva. A més, creiem que qualsevol fórmula jurídica per a aconseguir la llibertat (dels polítics independentistes presos) és bona i ajudaria a l’estabilitat política", va afegir el secretari general de CCOO a Catalunya. Pacheco va expressar també la seva preocupació per la situació de la planta de Nissan a Barcelona i va demanar un major "esforç institucional" per convèncer a la companyia nipona de la necessitat de mantenir la fàbrica. "La situació està bastant fotuda", va admetre en una roda de premsa celebrada ahir el líder de CCOO, molt vinculat a la companyia automobilística perquè va treballar allí durant anys. El sindicalista va assegurar que "està tot tant en l’aire que realment és molt preocupant", després de lamentar els últims episodis que afecten l’aliança Renault-Nissan, com la fugida de l’exmàxim directiu Carlos Goshn i la incertesa sobre el futur pla de negoci per a la planta ubicada a Barcelona, que es troba des de fa mesos amb nivells molt baixos de producció.
Davant aquesta situació, Javier Pacheco va instar a "reforçar el compromís institucional davant la direcció de l’empresa, que és difusa, per a convèncer-los que és necessària l’adjudicació d’un nou model perquè pugui garantir-se la viabilitat de la planta.